avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Clauza viagera in contractele de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Clauza viagera in contractele de vanzare cumparare

Intrebare:
E posibil pentru un proprietar cu clauza viagera (dupa semnarea actelor de vanzare cumparare unor terti) sa gireze cu locuinta in scopul obtinerii unor credite bancare?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:37, 7 Aprilie 2008
NU, pt ca vanzatorul nu mai este proprietarul apartamentului, ci are doar un drept de habitatie......
Proprietarul bunului denumit nud proprietar, va avea doar dreptul de dispozitie, putând sa înstraineze(prin vânzare-cumparare, donatie) sau sa greveze bunul cu garantii sau ipoteci.
Uzufructuarul are dreptul de a se folosi de lucru si de a-i culege fructele, fara a se atinge de substanta lucrului (art. 521 Cod Civil), întocmai ca proprietarul.
mai pe scurt, poate fi ipotecat doar cu acordul uzufructarului ;)
doruba a scris:

Intrebare:
E posibil pentru un proprietar cu clauza viagera (dupa semnarea actelor de vanzare cumparare unor terti) sa gireze cu locuinta in scopul obtinerii unor credite bancare?
Multumesc!


Pana la urma, "proprietarul" acesta din propozitie e fostul proprietar care a vandut unor terti rezervandu-si pentru el uzufructul? Sau noul dobanditor al imobilului? Ca e cam neclar.
E neconcludent. Raspunsul e acelasi, nu se poate fara acordul fostului proprietar:((

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera liliana.suciu liliana.suciu Subiect: Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera -am contract de vanzare cumparare apartament , cumparat de la fostul ... (vezi toată discuția)
Uzufruct Sorina34 Sorina34 Am cumparat un apartament eu sunt proprietara iar varul meu are uzul fruct. Eu vreau sa il vand pot fara el? Dacă el nu e de acord cu vânzarea ap. Pot pune ... (vezi toată discuția)
Titular proprietate cu interdictie Dafina M Dafina M Buna seara, Prietena mea vrea sa cumpere un apartament unde la titular proprietate figureaza o persoana si o alta persoana cu uzufruct viager. La notar, la ... (vezi toată discuția)