avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 380 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale cerere de chemare in judecata
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

cerere de chemare in judecata

Va rog sa ma ajutati cu un model de cerere de chemare in judecata pentru recuperarea unui debit de la un client. Cererea pe somatie de plata a fost respinsa si vrem sa mergem pe drept comun. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Septimiu Bujgoi , Consilier juridic 20:06, 27 Ianuarie 2009
S.C. ____________________
Nr……/……....…2009

Ctre,
Judectoria ----------------------
Domnule Pre[edinte,

Subscrisa S.C. --------S.A., cu sediul social în ---------------------, înmatriculată la Oficiul Registrului Comerţului Ia[-----sub numărul -----------, cod fiscal ----------, av^nd cod Iban ---------------------------deschis la Banca --------------------- reprezentată legal prin Director General - ---------------------------
Formulez prezenta:

CERERE DE CHEMARE ÎN JUDECATÃ

a pârâtei S.C. -----------------------S.R.L., cu sediul în ----------, înmatriculată la Oficiul Registrului Comerţului sub nr. -------------cod fiscal R ----------- av^nd punct de lucru cu sediul `n ----------------------- reprezentat legal prin administratori --------------------- domicilia]i `n ---------------------
pentru ca pe baza probelor ce vor fi administrate să pronuntati o hotarare judecatorească prin care să dispuneţi obligarea p^râtei la plata sumei de:
- ------------------ lei ron, reprezentând contravaloarea facturii nr. ------------------din ---------------, neachitată la termen de ctre debitoare;
- dobânda legal, ce va fi calculat până la data achitrii integrale a debitului restant;
- [i plata cheltuielilor de judecată avansate în prezenta cauză.

Motivele acţiunii:

În fapt, societatea noastră a livrat debitoarei în baza raporturilor comerciale existente între părti produse din ----------------------- conform facturii nr. ---------------, cu obligaţia corelativă a debitoarei de a achita preţul produselor livrate la data predarii acestora, respectiv la data facturii, conf. art.1362 Cod Civil ”`n cazul in care nu s-a determinat nimic in privinta termenului de plata, cumparatorul este dator a plati la locul si la timpul în care se face predarea lucrului.”
Pârâta nu si-a executat obligatia de plata a sumelor restante nici până în prezent, astfel născându-se dreptul de a cere plata dobânzilor legale cu titlu de daune interese conform art. 43 Cod comercial “datoriile comerciale lichide si platibile in bani produc dobinda de drept din ziua cind devin exigibile.”
Menţionăm că societatea noastră a convocat debitoarea la conciliere directă pentru data de ----------- conf. art.720 ind.1 Cod Proc. Civ., însă aceasta nu s-a prezentat. Astfel, a fost `ncheiat procesul verbal de neprezentare la conciliere nr. ---------------------
Conform art. 1073 Cod Civil, “creditorul are dreptul de a dobândi îndeplinirea exactă a obligatiei, şi în caz contrar are dreptul la dezdaunare”.

Pentru aceste motive, vă rugăm să admiteti prezenta acţiune şi să dispuneţi obligarea pârâtei S.C. -------------------- S.R.L. la plata sumei de -----------------lei , a dob^nzii legale datorate [i a cheltuielilor de judecata avansate `n prezenta cauz .

In drept, ne intemeiem actiunea pe dispozitiile art.1362, art.1073 si urmat.din Codul civil, art.43 Cod comercial, art. 112-1141, art. 7201 [i urmat. din Codul de proc. civ., art. 2 lit.c din Legea nr.146/1997 privind taxele de timbru, art.3 alin.2 Ordona]a nr.32/1995 privind timbrul judiciar.
Solicitam instantei [i judecarea in lipsa conform art. 242 Cod proc. civ.
Probe: `nscrisuri.
Anexam in dovedirea celor mai sus prezentate copie dupa factura mentionata, convocarea la conciliere a debitoarei, procesul verbal de neprezentare la conciliere.
Depunem `n dublu exemplar pentru a fi comunicat [i p^r^tei.
Anexm prezentei chitan]a nr..................din data de.............---------- `n valoare de 40 lei ron reprezent^nd taxa judiciar de timbru [i timbru judiciar `n valoare de 1,5 lei.

Director General,
---------

Director Economic,
----------------------
Compartiment Juridic,
-------------



Domnului Presedinte al Judecatoriei Iasi.
Inainte de a introduce actiunea va trebui sa procedati la concilierea directa prevazuta de art. 720 C.proc. civ. consultati totusi un avocat pentru ca el va poate scuti de multe griji, altfel riscati sa fi se respinga si aceasta actiune.
concilierea directa a fost facuta si la cateva zile a platit o parte din debit dar diferenta a ramas neachitata. Mai trebuie inaintata o invitatie la conciliere pentru restul sumei sau este valabila prima?? Multumesc
Este valabila prima conciliere. Prin plata partiala a recunoscut indirect debitul.
de ce a fost respinsa somatia de plata? aveti contract?

Alte discuții în legătură

Contestatie og5 Andrei Dina Andrei Dina Imi poate da cineva cateva exemple de motive pentru formularea unei actiuni in anulare impotriva og5? (vezi toată discuția)
Cerere trimitere in instanta persoana juridica mi_re_la68 mi_re_la68 Va rog sa-mi spuneti daca este corect formulata aceasta cerere si ce ar mai trebui sa pun in plus, fata de cele mentionate. Va multumesc frumos! S.C. ... (vezi toată discuția)
Proces verbal conciliere stanceni stanceni Buna ziua! Ma poate ajuta si pe mine cineva cu un model de proces verbal conciliere?! Va multumesc anticipat! (vezi toată discuția)