avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Recurs sentinta penala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Recurs sentinta penala

In urma cu o luna am primit o condamnare de 1,5 ani , cu executare , pentru ca am circulat cu masina avand permisul suspendat . Pedeapsa a fost aceasta deoarece existau mai multe dosare penale , cu aceeasi infractiune , eu la acea vreme practicand taximetria . Am depus recurs , astept sentinta pentru a motiva recursul .
Problema este urmatoarea : nu imi permit un avocat . La judecatorie am avut un avocat din oficiu , care a citit dosarul cu 5 minute inainte de inceperea sedintei , si nu prea s-a interesat de situatia mea . Nici pentru recurs nu pot plati un avocat , asa ca incerc sa ma documentez si sa ma reprezint singur .
Citind posibilele motive de recurs prevazute in codul de procedura penala , m-am gandit sa ma refer la faptul ca a fost comisa o eroare , aplicandu-mi-se o pedeapsa atat de mare . La momentul respectiv imi pierdusem locul de munca , dupa 10 ani , pentru ca firma daduse faliment . Divortasem , si ii lasasem casa fostei sotii , iar eu locuiam cu chirie . Nu aveam nici o alta ruda in Bucuresti ,si singurul lucru pe care il puteam face era sa ma angajez la o firma de taximetrie , iar intre timp sa imi caut altceva de lucru . Situatia a durat cam 1 an ( 2008-2009 ), dar de abia acum a ajuns procurorul sa se ocupe de dosarul meu .In celelate dosare am primit amenzi , foarte mari , pe care incerc sa le platesc printr-un credit , dar e cam greu sa il obtin .
Permisul mi-a fost suspendat pentru ca am "fortat" un rosu , iar dosarele urmatoare au aparut in urma unor controale in trafic , nu am mai comis nici o alta abatere . Dupa un an mi-am gasit un loc de munca , am renuntat la taximetrie , nu am mai condus ca nici nu am masina . M-am recasatorit ,am un copil de 1 an , iar o pedeapsa cu executare mi-ar distruge tot ce am recladit in ultimii 3 ani . Mi-as pierde locul de munca , copilul m-ar privi ca pe un strain , nu mai spun de rusinea cu care ar trebui sa infrunt familia...
Va rog , ajutati-ma cu un sfat .
Cum sa motivez recursul ? Daca mi se respinge recursul , mai pot face ceva ?
Va multumesc mult .
Cel mai recent răspuns: avocat_penalist , utilizator 15:21, 12 Octombrie 2012
faceti recurs mai mult pe inlocuirea modului de executare a pedepsei - de la executare la suspendarea executarii si cu termen de incercare.
v-as recomanda sa mergeti pe o recunoastere a faptei, pe circumstante personale (cheltuieli cu copii, lipsa altui loc de munca, etc etc), pe regretul de a fi savirsit fapta, etc si solicitati doar sa fie inlaturata executarea pedepsei - o noua individualizare, in fapt.

este singura dvs sansa. daca pierdeti recursul veti fi incarcerat in maxim 24 de ore.
Motivele pe care le invocati dvs, constau mai mult in circumstante personale ale situatiei dvs. si ele pot influenta reducerea pedepsei primita la prima instanta.
Puteti invoca aceste motive in recurs, intemeindu-va pe prevederile art.385`9 pct.14: cand s-au aplicat pedepse gresit individualizate in raport cu prevederile art. 72 din Codul penal sau in alte limite decat cele prevazute de lege.
In acest sens trebuie sa sustineti ca pedeapsa aplicata de prima instanta este gresit individualizata, si solicitati reindividualizarea pedepsei, in sensul reducerii ei ca urmare a retinerii circumstantelor atenuante prevazute de art.74 Cod penal, constand in lipsa antecedentelor penale, situatia familiei dvs si toate celelalte aspecte pe care le-ati enuntat.
Recursul se declara in termen de 10 zile de la pronuntarea hotararii, deci nu asteptati sa primiti acasa hotararea pentru ca ea nu se comunica iar termenul de declarare a caii de atac curge de la momentul pronuntarii.
Totusi ar fi bine sa va angajati un avocat, macar la recurs pentru ca este o cauza penala, care are anumite consecinte in viata dvs. Rolul unui avocat intr-un proces este unul esential, daca dvs nu aveti cunostintele juridice necesare.
Va doresc succes!
Stimate domn, regretele dvs. sunt tardive insa puteti avea sansa aplicarii unei pedepse cu suspendare.
Conteaza foarte mult cum va aprecia instanta apararile avocatului pe care il veti angaja si felul in care veti reusi sa convingeti personal instanta referitor la relevanta circumstantelor personale.
Mai conteaza foarte mult si cat de perceptiva va fi instanta de recurs la argumentele ce vor fi expuse in motivele de recurs si daca aceasta nu va intra in sala hotarata sa va respinga recursul.
Vorbiti cu avocatul sa depuna din timp motivele de recurs pentru a putea fi analizate de instanta pana sa intre in sala instanta de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pedeapsa de 4 ani cu executare pentru inselaciune ContSters125947 ContSters125947 Buna ziua, Am si eu doua nelamuriri..fara a intra prea mult in detalii as dori sa va intreb daca vi se pare justificata poate prin comparatie, o pedeapsa de 4 ... (vezi toată discuția)
Talharie Cristina711 Cristina711 Revin cu inca o intrebare in cazul celor 2 persoane care au savarsit infractiunea de talharie. Este posibil ca pedeapsa aplicata sa fie diferita ? Adica, e ... (vezi toată discuția)
Art. 209 betzyvoiu betzyvoiu Salut,in cateva zile mi se incheie ancheta si parchetul va trimite dosarul in instanta.Fapta este furtul din locuinte,pe timp de noapte impreuna cu mai multe ... (vezi toată discuția)