avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... pedeapsa de 4 ani cu executare pentru inselaciune
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

pedeapsa de 4 ani cu executare pentru inselaciune

Buna ziua,
Am si eu doua nelamuriri..fara a intra prea mult in detalii as dori sa va intreb daca vi se pare justificata poate prin comparatie, o pedeapsa de 4 ani cu executare pentru o fapta de inselaciune cu daune civile nedovedite de 12.000 ron (120 mil vechi) si daca aceasta pedeapsa ar mai putea fi modificata in sensul sa mai scada cand va intra in vigoara noul cod penal!
Va multumesc!
Am spus prin comparatie pentru ca exista pedepse de patru ani pentru sume EXORBITANTE..gen cea a lui Nati Meir tot de 4 ani pentru 21 miliarde lei vechi sau abia am citit o speta pentru 25 mii dolari pedeapsa de 3 ani cu suspendare!
Ultima modificare: Miercuri, 21 Aprilie 2010
ContSters125947, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:15, 21 Aprilie 2010
pedeapsa este idividualizata de la caz la caz functie de circumstantele faptuirorului si ale faptei.. nu numai de prejudiciud epinde valoarea pedepsei.. plus ca e posibil ca aceea de 25000 euro sa fie cu recuperarea integrala a prejudiciului
Pedeapsa primita poate fi diminuata numai daca mai exista cai de atac ale sentintei.
Nu poate retroactiva in sensul celor aratate de d-voastra legea penala.Gratierea este o solutie.
In stabilirea unor pedepse, nu se ia in considerarea numai valoarea prejudiciului adus partii vatamate, ci sunt mult mai multe aspecte de care tine seama instanta de judecatat in individualizarea pedepsei, care mi se pare legala.
La individualizarea pedepsei se tine cont de circumstantele concrete in care s-a produs fapta, de circumstantele personale ale inculpatului, de cuantumul prejudiciului si recuperarea totala sau partiala a acestuia, de probele administrate in cauza si de alte aspecte specifice.
Pedeapsa poate fi redusa, eventual, doar prin exercitarea cailor de atac...intrarea in vigoare a noului cod nu va influenta cu nimic infractiunile consumate si condamnarile definitive suferite anterior.
In plus, sa nu uitam ca maximul pedepsei pt. inselaciune este 12, 15 sau chiar 20 de ani in formele agravante!
Ultima modificare: Miercuri, 21 Aprilie 2010
Cabinet de Avocat "Stan Petru Radu", Avocat
In ce stadiu este procesul penal: fond, apel , recurs?
In cazul infractiunii de inselaciune nu are neaparat relevanta cuantumul prejudiciului sau echivalentul in bani a prejudiciului la individualizarea pedepsei.
Practic, inselaciunea este inselaciune si la 1000 de ron si la 1000 de euro.
Singurul aspect relevant in sensul prezentei discutii este aliniatul ultim al textului art. 215 referitor la inselaciunea cu consecinte deosebit de grave (peste 200000 ron).
Asadar doar depasirea acestei sume atrage circumstante de natura agravanta.
Sub acest nivel insa individualizarea pedepsei se face potrivit C.pen art 72 avand in vedere imprejurarile concrete in care a fost savarsita fapta (limitele pedepsei fixate in lege pentru infractiunea savarsita, prevazute in partea speciala, gradul de pericol social al faptei si al autorului ei, imprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala)

Alte discuții în legătură

Recidivist la furt calificat thebestfabian04 thebestfabian04 este complice la furt calificat. sotul meu este complice la acest furt iar el este si recidivist . cati ani poate sai dea. prietenul lui a spart o casa de ... (vezi toată discuția)
Furt calificat pe timp de noapte... dorynelo dorynelo salut...ma numesc dorynel .Eu impreuna cu 3 baieti am furat intr o seara motorina din tir...as vrea sa stiu ce pedeapsa voi primii tinand cont ca fapta este ... (vezi toată discuția)
Omor din culpa Vali30 Vali30 Varu meu este acuzat de omor din culpa a condus sub influenta alcoolului si pasajerul din dreapta a decedat. Intrebarea mea este ; Se tine cont ca alcoolu in ... (vezi toată discuția)