Conform alin.(2)al art.10 din Legea contabilitatii nr.82/1991,republicata in anul 2008,cu modificarile si completarile ulterioare :"Contabilitatea se organizeaza si se conduce,de regula,in compartimente distincte,conduse de catre directorul economic,contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie.Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare".
sanctiunea si-o ''aplica singur", prin raspunderea pe care o are (administratorul) si prin acceptarea unor persoane neprofesioniste .Contraventii aveti doar la semnarea bilantului, daca depasiti cifra neta de 35000eur, in rest eu nu am gasit contraventii( cel putin nu-mi mai aduc aminte pe moment).
Conform prevederilor art.41 pct.9 din Legea 82/1991 actualizata,constituie contraventie nerespectarea prevederilor art.10 cu privire la organizarea si conducerea contabilitatii.In baza art.42 aceasta contraventie se sanctioneaza cu amenda de la 1000 la 10000 lei.
Constatarea contraventiei si aplicarea amenzii se fac de persoane cu atributii de inspectie fiscala si control financiar,precum si de personalul altor directii din cadrul Ministerului Finantelor Publice.