avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Cafeneaua economiştilor poate fi director economic o persoana fara calificare ...
Discuție deschisă în Cafeneaua economiştilor

poate fi director economic o persoana fara calificare de contabil sau studii superioare ?

poate fi director economic o persoana fara calificare de contabil sau studii superioare ?
unde gasesc cadru legal ?
Cel mai recent răspuns: Marian Trutan , Contabil 12:29, 11 Octombrie 2012
NU poate fi director o persoana fara studii superioare economice.
Conform alin.(2)al art.10 din Legea contabilitatii nr.82/1991,republicata in anul 2008,cu modificarile si completarile ulterioare :"Contabilitatea se organizeaza si se conduce,de regula,in compartimente distincte,conduse de catre directorul economic,contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie.Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare".
care este sanctiunea pt societate ,in cazul in care pina acum,directorul economic nu are studiile necesare ?
sanctiunea si-o ''aplica singur", prin raspunderea pe care o are (administratorul) si prin acceptarea unor persoane neprofesioniste .Contraventii aveti doar la semnarea bilantului, daca depasiti cifra neta de 35000eur, in rest eu nu am gasit contraventii( cel putin nu-mi mai aduc aminte pe moment).
Conform prevederilor art.41 pct.9 din Legea 82/1991 actualizata,constituie contraventie nerespectarea prevederilor art.10 cu privire la organizarea si conducerea contabilitatii.In baza art.42 aceasta contraventie se sanctioneaza cu amenda de la 1000 la 10000 lei.
Constatarea contraventiei si aplicarea amenzii se fac de persoane cu atributii de inspectie fiscala si control financiar,precum si de personalul altor directii din cadrul Ministerului Finantelor Publice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contabil autorizat Dana Filip Dana Filip Buna, va rog sa-mi spuneti daca un absolvent de studii superioare (economice) poate intocmi/semna balanta/bilant, sau este necesar sa dea examen ... (vezi toată discuția)
Drept de semnatura bilant contabil akitadolf akitadolf Sant angajata la o firma mica in functia de contabil,nu am studii superioare dar eu fac toate inregistrarile contabile va rog sa imi spuneti daca pot semna ... (vezi toată discuția)
Tinerea evidentei contabile adrianabresug adrianabresug o firma a carei cifra de afaceri este peste 100.000 euro este obligata sa aiba angajati ?Mentionez ca e vorba de vanzare cu ridicata tamplarie lemn e care se ... (vezi toată discuția)