avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... despre mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

despre mostenitori

buna ziua,la deschiderea unei succesiuni daca legea spune caci sunt mostenitori doar descendentii directi de ce se imparte si sotului supravietuitor?cind au sotii supravituitori drepturi si cind nu?de ex daca vreau sa dezbat succesiune dupa tata si bunurile lui sunt mostenite de el de la parinti,mama are drepturi sau doar copiii care sunt considerati descendenti directi!?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 19:16, 10 Octombrie 2012
Pentru ca Sotul supravietuitor este si el mostenitor rezervatar si el vine la mostenire in concurs cu orice clasa de mostenitori , clasele 1-4. Si el ca si descendentii si ascendentii privilegiati adica parintii defunctului este mostenitor rezervatar si sezinar. La mostenire intra toate bunurile defunctului indifferent daca sunt bunuri proprii, prin mostenire sau donatie sau achizitionate inaintea casatoriei cat si cota parte din bunurile comune. Nu confundati divortul cu succesiunea. La divort intra la partaj numai bunurile comune, nu si cele proprii ale sotilor, pe cand la succesiune intra toate bunurile care au apartinut defunctului.
Nu stiu ce lege ati citit dvs. dar Codul Civil spune ca mostenitori sunt sotul supravietuitor si descendentii, ascendentii, colateralii privilegiati si colateralii.

Sotul supravietuitor vine la mostenire in concurs cu oricare din clase (descendenti, ascendenti,etc)
Ultima modificare: Miercuri, 10 Octombrie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Probabil că a citit vechiul cod civil, fără modificările operate de Legea nr.319/1944 (legea privind drepturile sotului supravieţuitor)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire lotuss lotuss Buna ziua,as dori sa stiu daca sotul supravietuitor mosteneste o cota parte sau totul,dupa caz, sau sunt si parti de avere ale defunctului la care nu are ... (vezi toată discuția)
Urgent victorita89 victorita89 buna ma numesc molnar victoria sunt din cj .Deci noi avem o casa la primarie pe contract sunt 5 per mama eu tata si 2 surori ale mele, mama a divortat de tata ... (vezi toată discuția)
Mostenire cristimunteanu cristimunteanu Buna ziua. Am 66 ani, niciodata casatorit, si un copil mic (recunoscut oficial) De asemenea eu am si o sora vitrega. Mama copilului traieste separat de mine. ... (vezi toată discuția)