In cazul nostru - suntem in litigiu cu un bloc de locuinte ridicat in zona de case - un "expert" numit de Judecatoria Cluj vrea sa se auto-recuzeze, fiindca sunt 2 dosare diferite (unul la Primarie si unul la Judecatorie)
Poate un "expert" sa refuze o asemenea expertiza? Poate sa se autorevoce?? Pai, atunci ce expert este, ca e vorba de 1 m = 100 cm = 1000 mm...
Astept cu drag raspunsurile Dvs., mai ales din parte avocatilor, fiindca un asemenea refuz inseamna automat renuntarea la calitatea de expert....Care trebuia sa stabileasca ca 1 m = 100 cm...sau contrariul...
Multumesc pt, reactiile Dvs.!
Expertul poate avea anumite relatii cu una dintre parti si astfel nu poate fi obiectiv in cauza.
Pe de alta parte am vazut cazuri cand expertul a refuzat efectuarea expertizei pe motiv ca este bolnav, foarte ocupat in acea perioada, etc.
Refuzul efectuarii expertizei trebuie sa fie unul motivat, astfel incat instanta sa decida fie amendarea acestuia si efectuarea expertizei, fie numirea unui alt expert.
Este posibil ca expertul sa se afle intr-un caz de incompatibilitate, sa fie suspendat din profesie, listele cu experti judiciari nefiind actualizate chiar la zi.
Buna ziua!
Nu am cunostiinte juridice, deci nu-mi "dau cau parerea"....In cazul acesta e vorba de stabilit inaltimi si distante dintre cladiri si confruntarea acestor masuratori cu prevederile legale. Nu cred ca o justificare "conflict de interese" se poate justifica. Cred ca e vorba mai degraba de
"importanta" a.n. investitor. ....Multumesc pt. atentia Dvs.
Pot fi multiple cauze pentru care un expert tehnic judiciar sa solicite instantei de judecata inlocuirea sa intr-un anumit dosar. De exemplu: volumul mare de munca, fiind nominalizat in ... dosare (le va nominaliza), pe tot cuprinsul tarii; specialitatea sa, autorizata de catre MJ, nu este cea indreptatita sa efectueze respectiva expertiza tehnica judiciara, conflict de interese, etc. Instanta va decide, nu neaparat amendarea expertului si obligarea lui sa faca expertiza, ci doar inlocuirea cu un alt expert.
buna ziua.
Daca expertul vrea sa se auto-recuzeze, fiindca sunt 2 dosare diferite, inseamna ca are motive serioase.
Cu scuzele de rigoare dar nu aveti competenta si calitatea sa trageti concluzia:,,un asemenea refuz inseamna automat renuntarea la calitatea de expert....Care trebuia sa stabileasca ca 1 m = 100 cm...sau contrariul..."
Instanta de judecata este in masura sa decida .
Sa stiti ca un expert adevarat a dat si a promovat un examen in cadrul ministerului de justitie.
Calitatea de expert tehnic judiciar nu o poate ridica un ,, neica nimeni'' indiferent pregatirea si de de titlurile universitare si academice care le are. Intradevar a-ti emis un mare adevar,, 1 m = 100 cm" dar sunt oameni care nu stiu sa masoare..
Pe viitor va rog sa filtrati prin ratiune ceea ce exprimati.
Va multumesc.
Marin Baescu