Buna seara , cautand informatii despre expetize am dat de acest forum si am decis sa apelez la experienta si cunostinta expertilor in domeniu .
Sunt proprietara unui apartament situat la etajul unu fara balcon.
Intr-un an merg acasa (sunt in strainatete)si vad ca vecina de la partier a construit un balcon de lungimea a doua camere si in inaltime sa ridicat cu constructia cam 50 cm pe proprietatea mea.
Acest lucru ma deranjat in primul rand pentru ca apartamentul este mic si unicul loc unde pot intinde rufele este deasupra acestui balcon si in al doilea rand vecina nu ma anuntat in nici un fel.
Vazand situatia incerc sa o contactez pe d-na dar era plecata la fiica in strainatate , si atunci merg la primarie ,fac o declaratie catre primar si sper sa se rezolve situatia
Anul urmator merg acasa ,si d-na nu a modificat nimic .Merg la primarie pentru a cere explicatii si ma trimit la polizia locala , acolo d-na care s-a ocupat de caz nu era dar o colega care era la curent cu situatia mia zis ca vecina a mers pe la primarie "s-a plans" in fata primarului de una de alta si nu ia pus nici macar amenda.
In acest caz neavand timp de a ma ocupa de situatie dau in judecata vecina , imi i-au un avocat care imi garanteaza ca se ocupa de tot , ca prezenta mea nu este obligatorie si ca pentru a face lucrurile cum trebuie o sa trebuiasca o expertiza(asta in decembrie 2011)
In aprilie 2012 sora mea a platit expertiza dupa accea avocatul ia dat numarul de telefon al expertului pentru al contacta si stabili intalnirea. Sora mea a sunat de multe ori si nu raspundea nimeni atunci a sunat av. si dumneaiei a spus sa insiste ca experti sunt putini si au mult de lucru , sora mea a sunat din nou cu acelasi rezultat , atunci avocatul a zis ca o sa ceara inlocuirea acestuia care intre timp a raspuns si nu primise nici o adresa cu numele meu .Cerand explicatii av. a zis ca probabil grefiera nu a trimis adresele , asta in jurul lunii iunie, si o sa mearga sa verifice
In iulie –august, fiind vacanta judecatoreasca totul era blocat . In septembrie sora primeste numarul de tel. al noului expert si a asigurat ca adresele au fost trimise. Noul expert raspunde imediat la telefon dar nici d-lui nu a primit adresele , av. sustine ca adresele au fost trimise iar expertul ca nu a primit nimic , am suspectat ca av. sa fi incurcat expertii dar a zis ca nu .
In final av. vine cu idea de a retrage banii si de a face o expertiza extrajuridiciara cu acelasi expert care a fost desemnat de tribunal ca sa nu se puna in discutie veridicitatea expertizei .
In momentul de fata av. a vorbit cu expertul si se pare ca saptamana aceasta, in sfarsit ,o sa vina sa faca expertiza.
Intre timp din aprilie si pana acum au fost 4 termene si urmatorul este in ianuarie 2013.
Si inca nu sa terminat , vecina a pus in vanzare apartamentul si nici nu stiu ce complicatii ar putea aparea si ma gandesc ca daca nu erau atatea probleme cu expertiza probabil totul era terminat
Eu nu am mai avut de aface cu avocati ,esperti , judecatorie si nu stiu daca aceste proceduri sunt normale si nici nu stiu la cine sa apelez de aceea va rog sa ma ajutati .
In situatia in care aparatorul dvs s-a confruntat cu inexistenta expertizei nu poate fi apreciat drept responsabil de situatia cu care confruntati
Staruiti in executarea expertizei inainte ca vecina sa materializeze interesul de instrainare imobil,
situatie care ar ingreuna considerabil demersurile dvs
Eventual mai puteti face mentiuni la Cartea Funciara ca pe rolul instantei exisa un dosar care priveste apartamentul vecinei, asta pentru a instiinta evetualul cumparator de existanta litigiului.
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Va dau cateva elemente de procedura pentru expertiza tehnica judiciara.
-Instanta de judecata trimite expertului tehnic judiciar, adresa scrisa de numire plus obiectivele stabilite ale expertizei, fixand un termen de depunere a raportului de expertiza, termen obligatoriu a fi respectat prin depunere raport la arhiva tribunalului cu minim 5 zile inainte de termenul fixat de catre instanta. Obiectivele expertizei tehnice judiciare se formuleaza de catre partea care a cerut expertiza/ avocatul acesteia.
-Expertul judiciar se apuca de lucru in momentul in care pe numele sau, la Biroul de expertize tehnice judiciare se ragaseste suma fixata ca onorariu provizoriu de catre instanta, suma comunicata expertului prin adresa de numire. Onorariul se depune de catre partea care a solicitat expertiza/ avocatul acesteia, prin CEC, nu se da in mana expertului. Documentul de plata a onorariului se depune in original la dosarul cauzei.
-Expertul judiciar are acces la onorariu, numai prin Biroul de expertize si numai daca s-a depus raportul, instanta s-a pronuntat favorabil asupra raportului si a trimis documente cerute de lege la Biroul de expertize. In urma efectuarii expertizei, expertul poate solicita onorariu plus cheltuieli suplimentare, fata de onorariul provizoriu stabilit de catre instanta. Instanta aproba sau nu suplimentarea. Suplimentul de onorariu plus cheltuieli se depune la CEC pe numele expertului si ulterior instnata se pronunta asupra cauzei. Expertul tehnic judiciar emite factura catre Biroul local de expertize tehnice judiciare pentru onorariul incasat.
-Expertul judiciar, daca nu poate respecta termenul fixat de catre instanta pentru depunerea raportului, anunta in scris instanta, motivand de ce nu poate respecta termenul si solicita un nou termen de judecata. Instanta fixeaza un nou termen si comunica in scris acest lucru expertului.
-Expertul tehnic judiciar convoaca partile in proces, prin adresa scrisa, cu confirmare de primire, indicand ziua, ora si locul efectuarii expertizei.
-Expertul tehnic judiciar depune raportul de expertiza tehnica judicara la arhiva tribunalului indicand dosarul cauzei, in atatea exemplare cate parti sunt nominalizate in dosar plus un exemplar pentru instanta.
-Instanta de judecata are in vedere raportul intocmit de catre expertul tehnic judiciar, nominalizat de aceasta, pentru pronuntare in cauza respectiva. O expertiza tehnica nejudiciara nu este avuta in vedere de catre instanta de judecata, la pronuntare asupra cauzei, daca a dispus o expertiza tehnica judiciara, chiar daca numele celui care intocmeste raportul de expertiza nejudiciara este acelasi cu cel al expertului tehnic judiciar desemnat de instanta.O expertiza tehnica nejudiciara este avuta in vedere de catre instanta numai in conditiile in care concluziile acesteia au fost preluate in raportul de expertiza tehnica judiciara intocmit de catre expertul tehnic judicar desemnat de catre instanta sa efectueze expertiza tehnica.
In cazul dvs., amanarea depunerii raportului de expertiza tehnica judiciara poate fi cauzata de nedepunerea prin CEC a onorariului provizoriu fixat de catre instanta de judecata.
Oferta de efectuare a unei expertize tehnice nejudiciare (de catre un expert tehnic judiciar care nu are timp sa efectueze o expertiza tehnica judiciara) nu cred ca este corecta, in conditiile in care acelasi expert are timp sa efectueze o expertiza nejudiciara.
Cred ca nu este lipsit de interes pentru dvs. sa verifcati la dosarul cauzei, existenta tuturor documentelor mentionate mai sus.
Intocmiti adresa scrisa catre Oficiul de cadastru si geodezie si catre primarie, prin care mentionati adresa imobilului dvs. si faptul ca exista dosar pe rol (indicati nr. de dosar) pentru vecina dvs., cu care sunteti in litigiu, care a scos la vanzare apartamentul acesteia. Atentionati institutiile respective, sa nu se elibereze documente utile pentru intocmirea de catre un notar a actelor de vanzare-cumparare pana nu se pronunta instanta de judecata.
Va multumecs mult pentru sfaturi , as dori sa precizez ca onorariul fixat pentru expertiza a fost depus la CEC imediat de catre sora mea deci sunt sigura ca nu asta a impiedicat efectuarea expertizei si sa fiu sincera dupa parerea mea vecina are cunostinte pe la judecatorie si incearca sa lungeasca demersurile ca dumneaiei intre timp sa gaseasca o solutie in favoarea sa.
Stiu ca pare imposibil dar nu am alta solutie pentru ca onorariul expertului a fost platit , av. a dus ce trebuia de dus la grefier si av. sustine ca acesta adresele le-a trimis , bine si atunci daca toti si-au facut treaba de ce expertul nu a primit nimic?
Inca o rugaminte ,in urma celor intamplate as dori sa stiu daca este posibil trimite un e-mail (vazand ca personal nu ma pot prezenta) presedintelui tribunalului pentru al pune la curent cu aceasta situatie ,asta si pentru a ma tutela in vreun fel,
este posibil?.
va multumesc din nou.
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Puteti trimite un e.mail sau un fax la tribunal, indicand date de identificare (nr. de dosar, partile implicate in dosar, termenul de judecata, etc.). Prezentati pe larg tot ceea ce aveti de mentionat. Pastrati copia e.mail-lui/ fax-ului si confirmarea de primire a acestuia.
Daca sora dvs. are imputernicire judecatoreasca, sa va reprezinte, poate verifica in dosarul cauzei,aflat la arhiva tribunalului, existenta copiei dupa adresele in discutie, nr. de inregistrare si documentul care atesta trimiterea prin posta a adreselor catre expert.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Taxe expertize
florescu58
Doresc sa aflu , daca taxele pentru expertize ( contabila , auto , imobiliara , valoarea unui teren ) in cazul partajului sunt fixe sau difera in functie de ... (vezi toată discuția)