avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiza pentru Tribunal
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiza pentru Tribunal

Am primit o instiintare de la Tribunal de a face o expertiza tehnica ( nu sunt expert juridic, sunt expert tehnic MLPAT deci nu am nici-o obligatie fata de Tribunal), pentru o persoana particulara care are un litigiu cu un vecin.
Am obligatia de a face o astfel de expertiza ?
Nu am fost intrebat daca am timp sa fac expertiza si nici daca doresc sa o fac.
Nu am incheiat nici-un contract cu nimeni.
In scrisoare se indica ca onorariu va fi achitat de apelanti, dar acestia nu au luat legatura cu mine.
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 09:49, 26 Noiembrie 2012
Probabil este vorba de o expertiza extrajudiciara pentru structura unui imobil.
Expertii tehnici judiciari in constructii nu sunt abilitati in efectuarea unei astfel de expertize.
In aceasta situatie, instanta dispune efectuarea expertizei de un expert care are specilitate ( in cazul dvs. MLPAT ).
De asemenea instanta nu poate stabili onorariul ca in cazul expertilor judiciari. Din acest motiv onorariul este stabilit intre dvs si cel care solicita expertiza
Buna seara. Atentie!!
In cazul in care hotarati sa faceti expertiza , trebuie sa faceti un contract cu cel care o plateste, daca plata se face prin biroul local de expertize trebuie sa aveti in vedere ca dinstart se fac urmatoarele retineri :
- 10% pentru ministerul de justitie
- 10% stopare la sursa- ministerul de finante ,
- apoi ve-ti mai plati inca 5.5% pentru sanatate
- 6% diferenta ca impozit pe venit.
Trebuie sa fiti foarte atent , astfel fiind persoana fizica , in cazul in care emiteti dumneavoastra factura catre aceasta trebuie sa virati dumneavoastra cota de 10% catre administratia financiara.Mult succes!!!!!!!!!
Va multumesc pentru precizari, pana acum nu am mai facut expertize solicitate de tribunal.
Vreau sa precizez ca nu a luat nimeni legatura cu mine privind aceasta expertiza, apelantii care trebuie sa plateasca expertiza ( cum s-a precizat in scrisoarea de la tribunal) nu m-au contactat pentru a incheia un contract.
Nu am fost intrebat privind durata de timp necesara pentru efectuarea acestei expertize tehnice, care presupune sondaje, dezveliri fundatii, studierea ducumentatiilor tehnice de realizare a constructiei paratilor, care a condus la fisurarea constructiei apelantilor.
Inteleg ca este vorba de o expertiza judiciara in specialitatea constructii. In judetul dvs nu exista experti judiciari specialitatea constructii? nu-mi vine sa cred. Instanta (Tribunalul) are dreptul sa desemneze pentru efectuarea unei expertize intr-o anumita cauza numai experti judiciari ce se afla in evidenta biroului pentru expertize judiciare din judetul respectiv. Daca in judetul respectiv nu exista experti judiciari intr-o anumita specialitate se pot solicita experti judiciari din alte judete.
Persoana care nu are calitatea de expert judiciar nu poate efectua expertize judiciare. o expertiza efectuata de o persoana ce nu are calitatea de expert judiciar poate fi lovita de nulitate in cauza pentru care s-a efectuat.
Daca ati primit instiintare prin Biroul de expertize tehnice judiciare, probabil ca ati fost acceptat de catre instanta de judecata ca expert parte pentru petenti (la solicitarea acestora/ a avocatului acestora, fara a va contacta pe dvs. anterior. Ciudat.), caz in care dvs. puteti asista la expertiza facuta de catre un expert tehnic judiciar, desemnat ca titular de catre instanta.
Nu stiu de unde detine utilizator tDorina informatia (in ce lege scrie ?) ca "Expertii tehnici judiciari in specialitatea constructii nu sunt abilitati in efectuarea unei astfel de expertize." Expertii/ specialistii tehnici judiciari pot efectua un experiment judiciar daca instanta o cere, respectiv pot sa solicite cu acceptul instantei de judecata, unui laborator autorizat, prelevarea de probe din ctii. existente, efectuarea de analize de laborator si intocmirea unor buletine de analiza.
In practica curenta si expertul parte este tot expert tehnic judiciar din aceeasi specialitate ca titularul. Personal, in activitatea mea de multi ani ca specialist tehnic judiciar, nu am intalnit cazuri in care expertul parte sa nu fie tot expert/ specialist tehnic judiciar. Mai mult, in cateva cazuri, expertizele tehnice nejudiciare, atasate la dosarul cauzei, nu au fost avute in vedere de catre instanta de judecata, pentru hotararea de pronuntare.
Derutant este faptul ca ati primit adresa de la Biroul de expertize tehnice judiciare. Ar trebui sa cereti niste lamuriri suplimentare la acest birou, existand riscul sa fiti amendat de catre instanta, daca nu participati la expertiza si nu avizati (daca sunteti de acord cu concluziile) raportului de expertiza intocmit de catre expertul titular sau nu formulati un punct de vedere propriu (daca nu sunteti de acord cu concluziile raportului de expertiza).
Intocmiti o adresa scrisa catre Biroul de expertize si catre instanta de judecata (mentionand numarul de dosar) daca nu ati fost contactat de petenti si nu doriti sa faceti lucrarea. Adresa o depuneti cu nr. de inregistrare la arhiva tribunalului si la Biroul de expertize.
Plata expertului parte se face de catre partea in proces care a solicitat expertul parte, in baza unui contract asa cum mentioneaza dl. Marin Baescu. Nu uitati sa treceti in onorariu plus cheltuieli si contributie la pensii 10,5 % si ajutor de somaj 1 % plus cheltuielile pentru efectuarea expertizei extrajudiciare (daca in final acceptati si va lamuriti cum este cu nominalizarea dvs.).
Raspunsul dlui. Cioan este in concordanta cu prevederile OG nr/ 2000 privind expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara.

Alte discuții în legătură

Expert mlpat bucuresti Victor76 Victor76 Buna ziua Dilema mare la inceput de an...Instanta din Constanta recurge la lista expertilor tehnici in constructii din Bucuresti pentru efectuarea unei ... (vezi toată discuția)
Procedura de instiintare a expertului numit de instanta si a expertului parte FRD FRD Este legala urmatoarea procedura . S-a admis de catre instanta proba si cu expertiza contabila. A fost numit expertul X de catre instanta prin tragere la sorti ... (vezi toată discuția)
Anuntarea expertului judiciar VvalentinaA VvalentinaA Buna ziua, Am si eu o nelamurire in legatura cu cine trebuie sa anunte expertul judiciar. Mentionez ca procesul a fost amanat din cauza lipsei ... (vezi toată discuția)