Din anul 2007 am un dosar executional pe rol cu privire la evacuarea unor persoane care imi ocupa in mod abuziv locuinta (nu au nici un act, nimic la mana ca sa poata sta acolo)! Imediat s-a facut somatie, care apoi a fost urmata de o suspendare a evacuarii prin ordonanta presedentiala pana la solutionarea contestatiei. In 2008, printr-o incheire formala s-a hotarat de catre judecatorie sa se respinga contestatia la executare, incheire care ulterior a fost atacata cu contestatie impotiva incheirii la tribunal, unde din nou s-a respins ca nefondata, s-a revenit din nou la Judecatorie unde s-a dat hotarare prin care s-a respins contestatia, s-a facut din nou recurs si in 2010 Tribunalul a respins cererea ca nefondata prin hotarare definitiva si irevocabila! In urma hotararii Tribunalului a fost facuta o noua somatie!
Imediat dupa aceasta somatie s-a cerut din nou suspendarea evacuarii pe motiv ca din 2008 dupa incheierea formala si pana in 2010 nu s-a facut nici o somatie, s-a invocat ca a trecut termenul de perimare deci actele din dosar s-au perimat! S-a aprobat iar pe cale de ordonanta presedentiala si s-a suspendat evacuarea! Judecatoria respinge contestatia ca nefondata prin incheire, urmeaza din nou contestatie impotriva incheirii la tribunal, intre timp se obtine o stramutare a dosarului, dosarul de la tribunal este stramutat si este judecat in alt judet, totusi se respinge si aici ca nefondata contestatia, se intoarce la judecatoria din judetul unde a fost stramutat si aceasta constata ca s-a perimat in 2008. Am facut recurs si tribunalul mi-a respins recursul ca neantemeiat! In toata perioada din 2008 pana in 2010 executorul nu mi-a mai facut nici o somatie pe motiv ca nu s-a terminat contestatia, ca el are nevoie de hotarare definitiva prin care aceasta sa fie respinsa! In incheierea judecatoriei in cadrul celei de-a doua contestatii aceasta afirma ca dosarul executional a fost suspendat intre 2008 si 2010, tribunalul in contestatia impotriva incheirii afirma ca respinge contestatia la executare si chiar daca dosarul urmeaza sa se intoarca din nou la judecatorie spre finalizare ramane hotararea lui ca instanta superiora ca mai apoi sa ajung in situatia ca mi se respinge mie recursul. In toata aceasta perioada, din 2008 pana in prezent, intre mine si cei din imobil au existat tot felul de procese deschise de catre ei impotriva mea, obligatie de a face, procese penale de fals in acte, hotarare care sa tina loc de act autentic, revizuire a hotararii care sta la baza titlului de evacuare...etc. binenteles toate neantemeiate, respinse ca nefondate, doar pentru a bloca evacuarea.
1) In aceasta situatie mi se poate invoca ca am stat in pasivitate, si sa mi se perime actele???? :(
2) Ce as mai putea face??? Este vreo sansa sa castig daca fac contestatie in anulare impotriva hotararii tribunalului??? Executorul si acum sustine ca din punctul lui de vedere dosarul executional nu ar trebuii sa fie perimat intrucat el considera ca prin toate actiunile astea el a fost blocat!
3) Daca as renunta in stadiul acesta si as introduce o noua cerere de executare, mi s-ar considera si titlul prescris? Hotararea zicea ca a constatat ca din 2008 dosarul executional este perimat! Intre timp s-au mai facut somatii... in 2010, 2012.. Acestea se mai iau in considerare..ca sa intrerupa termenul se prescriptie??
4) In cazul meu, care este termenul real de prescriptie pentru titlu, 3 sau 10 ani??? Se poate incadra la drept real imobiliar???
V-as fi foarte recunoscator daca as primi ceva sfaturi intrucat din punctul meu de vedere situatia este destul de incurcata!
executorul (potrivit inf. din postarea dvs.) are dreptate, deoarece executarea a fost suspendată pe toată perioada litigiului în instanță. În mod normal, instanța, trebuia să calculeze timpul cât a fost suspendată, evident împiedicată executarea și să rețină acest fapt.De ce nu a făcut acest lucru, nu înțeleg.Probabil că v-a scăpat dvs. ceva diligențe etc ce nu le-ați postat.Orice repetată suspendare pt soluționarea de către instanță a litigiului ori somație din partea executorului, amână/prelungește/dă un nou termen de prescripție.o contestație în anulare ? cred că aveți nevoie de un BUN avocat care să ”scaneze” cu atenție și dibăcie căile neclare ale justiției în speța dvs.Potrivit doar postării dvs : NU mă pot pronunța.
Totuși, contestația în anulare se poate face potrivit Codului de Proc. Civ., Art. 317. - Hotararile irevocabile pot fi atacate cu contestatie in anulare, pentru motivele mai jos aratate, numai daca aceste motive nu au putut fi invocate pe caile ordinare de atac:
1. cand procedura de chemare a partii, pentru ziua cand s-a judecat pricina, nu a fost indeplinita potrivit cu cerintele legii;
2. cand hotararea a fost data de judecatori cu calcarea dispozitiilor de ordine publica privitoare la competenta.
Cu toate acestea, contestatia poate fi primita pentru motivele mai sus-aratate, in cazul cand aceste motive au fost invocate prin cererea de recurs, dar instanta le-a respins pentru ca aveau nevoie de verificari de fapt sau daca recursul a fost respins fara ca el sa fi fost judecat in fond.
Art. 318. - Hotararile instantelor de recurs mai pot fi atacate cu contestatie, cand dezlegarea data este rezultatul unei greseli materiale, sau cand instanta, respingand recursul sau admitandu-l numai in parte, a omis din greseala sa cerceteze vreunul din motivele de casare.
Dispozitiile alineatului precedent se aplica in mod corespunzator si in cazul in care judecatoria, potrivit prevederilor unei legi speciale, judeca in ultima instanta.
Am redat textul de lege ca să fie mai clar condițiile declarării acestei căi speciale de atac.