Toate s-au intamplat foarte repede.
Am divortat luna trecuta, hotararea judecatoreasca e pe drum. Fostul sot a decedat. Nu intru in amanunte, dar mentionez ca nu suferea de vreo boala cronica.
Despre acord: autoritatea parinteasca exercitata de catre ambii parinti, copiii la domiciliul mamei, relatii neingradite cu tatal, pensie alimentara, partaj.
Familia lui (mama si frate) s-a ocupat de inmormantare.
Cine are drept legal de mostenire asupra bunurilor care i-au revenit in urma partajului si a celorlalte bunuri?
Mentionez ca nu vor sa ne puna la dispozitie certificatul de deces. Conditioneaza acest lucru de punerea la dispozitia lor de catre mine, a hotararii de divort. Ce temei legal au sa ceara acest act? La ce le poate fi de folos?
Multumesc!
Conform codului de procedura civila, casatoria se considera desfacuta dupa ramanerea definitiva a hotararii de divort.
Daca decesul a intervenit inainte de acest moment, inseamna ca inca nu era desfacuta casatoria din punct de vedere legal!
Deci, aveti un drept de mostenire de pe urma sotului in calitate de sotie supravietuitoare impreuna cu copii.
Daca decesul a intervenit dupa momentul ramanerii definitive a hotararii de divort, inseamna ca dvs. nu aveti niciun drept de mostenire de pe urma acestuia.
Este neclar din ceea ce spuneti daca s-a facut sau nu partajul bunurilor comune o data cu divortul!
Daca ati divortat prin acord, hotararea va fi irevocabila pe divort. Numai copiii vor mosteni in parti egale ce i-a revenit defunctului din partaj si alte bunuri proprii.
Nu le e de vreun folos actul, nu au de sa sa vi-l pretinda, cat omul a avut copii, acesti inlatura de la mostenire alte rude.
Mergeti la starea civila si solicitati un duplicat.
Hotararea este (deja) irevocabila pentru divort (daca spuneti ca ati divortat prin acord)
Adica, impropriu spus, dar pe intelesul dvs., hotararea e "mai mult decat definitiva" pentru divort. (e irevocabila de la data pronuntarii). Sunteti divortata.
In acest caz (divort prin acord) cale de atac exista numai pentru cererile accesorii divortului Iar daca instanta a luat act de acordul de mediere pentru capetele de cerere accesorii divortului (nume, locuinta minori, etc.), atunci calea de atac este recursul.
Copiii au un an de la decesul tatalui lor sa accepte mostenirea tatalui lor. Faceti demersurile la autoritatea tutelara de la Primaria unde au acestia domiciliul sa dea dispozitie ca o persoana sa ii reprezinte la formalitatile succesorale (acceptare, dezbatere succesiune etc.). Formalitatile le faceti la notar.