Toate s-au intamplat foarte repede.
Am divortat luna trecuta, hotararea judecatoreasca e pe drum. Fostul sot a decedat. Nu intru in amanunte, dar mentionez ca nu suferea de vreo boala cronica.
Despre acord: autoritatea parinteasca exercitata de catre ambii parinti, copiii la domiciliul mamei, relatii neingradite cu tatal, pensie alimentara, partaj.
Familia lui (mama si frate) s-a ocupat de inmormantare.
Cine are drept legal de mostenire asupra bunurilor care i-au revenit in urma partajului si a celorlalte bunuri?
Mentionez ca nu vor sa ne puna la dispozitie certificatul de deces. Conditioneaza acest lucru de punerea la dispozitia lor de catre mine, a hotararii de divort. Ce temei legal au sa ceara acest act? La ce le poate fi de folos?
Multumesc!
Va multumesc tuturor!
Situatia mea e mai mult decat clara. Sunt divortata.
Mi-am stabilit pasii pe care ii am de urmat pentru a pastra intregi drepturile ce se cuvin copiilor dupa tatal lor.
Pe masura ce se vor desfasura formalitatile, daca voi intampina dificultati, va voi mai importuna cu cate o intrebare. Raspunsurile dumneavoastra ma ajuta sa privesc lucrurile in ansamblu si sa vad aspecte ale problemei pe care le consideram fara importanta.
Bine v-am gasit.
Dupa cum ma asteptam, birocratia si laxitatea(sau elasticitatea?) legilor noastre complica situatii simple si clare. M-am lovit de urmatoarele:
-nu este suficient ca sunt mama copiilor mei, divortata fiind trebuie sa-mi iau imputernicire de asistare si reprezentare de la Autoritatea tutelara. Si asta pentru fiecare problema in parte. Sunt ca un iepure schiop, am 1/2 autoritate parinteasca, fiindca cealalta jumatate de autoritate parinteasca nu mai e (la divort ne inteleseseram sa exercitam impreuna autoritatea parinteasca).
-am asteptat sa treaca intervalul de 15 zile drept de apel pe cererile accesorii, de la comunicarea hotararii de divort, apoi am solicitat legalizarea acesteia. Astazi, cand am ridicat copiile legalizate, am avut surpriza sa vad scris pe stampila de legalizare "Definitiva si irevocabila pe divort" si data pronuntarii in sedinta publica. Sa inteleg ca pe cererile accesorii nu va fi niciodata definitiva? Rudele lui pot ataca partajul? Oricum nu obtin nimic pentru ei, creste doar masa succesorala, si revine o parte mai mare copiilor.
-fosta soacra a cerut in nume propriu, in calitate de mama, o copie legalizata a hotararii. Si a primit-o a doua zi. Motivatia: "imi este necesara la tribunal".Era in drept?
Sper sa pot incheia succesiunea in urmatoarele doua-trei saptamani, depinde de Autoritatea tutelara cat de repede face hartiile. Caci m-au asigurat deja de un termen de 30 zile!
Inca o problema: reducerea de taxe notariale pentru mostenitorii minori se aplica?