avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 416 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort amiabil cu acord de mediere, urmat de decesul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort amiabil cu acord de mediere, urmat de decesul fostului sot

Toate s-au intamplat foarte repede.
Am divortat luna trecuta, hotararea judecatoreasca e pe drum. Fostul sot a decedat. Nu intru in amanunte, dar mentionez ca nu suferea de vreo boala cronica.
Despre acord: autoritatea parinteasca exercitata de catre ambii parinti, copiii la domiciliul mamei, relatii neingradite cu tatal, pensie alimentara, partaj.
Familia lui (mama si frate) s-a ocupat de inmormantare.
Cine are drept legal de mostenire asupra bunurilor care i-au revenit in urma partajului si a celorlalte bunuri?
Mentionez ca nu vor sa ne puna la dispozitie certificatul de deces. Conditioneaza acest lucru de punerea la dispozitia lor de catre mine, a hotararii de divort. Ce temei legal au sa ceara acest act? La ce le poate fi de folos?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: sinady , utilizator 23:50, 1 Noiembrie 2012
Multumesc, ilinca1981.
Raspunsul dat, ridica o alta intrebare. E nevoie de o alta persoana care sa ii reprezinte? Nu-mi revine implicit aceasta responsabilitate?
Ma voi adresa Autoritatii tutelare in cel mai scurt timp.
In principiu, orice persoana care nu are un interes propriu in cauza poate fi reprezentantul copiilor. Cum, din cate am inteles, sentinta de divort prin acord a ramas definitiva la pronuntare (in ceea ce priveste divortul) sunteti fosti soti, nu il mosteniti si, deci, nu sunteti persoana interesata.
As zice ca puteti sa fiti persoana desemnata, dar asta vorbiti mai mult cu cei de la Primarie.
Mai adaug ca ar trebui sa va grabiti. Sunt drepturile ce se cuvin copiilor si e pacat sa le piarda.
Ultima modificare: Joi, 11 Octombrie 2012
gi-jane2, moderator
Mai am o problema legata de practia notariala.
In urma partajului, fostului sot ii revenea deplina proprietate asupra apartamentului pe care il obtinuse cu doi ani in urma de la mama lui, prin partaj succesoral (preluase nuda proprietate prin plata unei sulte catre mama) Aceasta si-a pastrat drept de uzufruct viager. Se transfera uzufructul viager in noul act de succesiune? Este necesara prezenta ei la dezbaterea succesorala?
Ii voi respecta dreptul, ii voi pune chiar la dispozitie apartamentul, daca o va cere, dar in lumina ultimelor evenimente dorim sa intrerupem orice relatie cu rudele fostului sot.
Dreptul de proprietate va reveni copiilor, iar bunica va avea in continuare drept de uzufruct.
Eu nu cred ca are de ce sa se prezinte la dezbaterea succesiunii, nu se dezbate dreptul ei.
Daca sotul dumneavostra a decedat INAINTE ca hotararea judecatoreasca sa fie emisa
sunteti inca sotie legala.Trebuie sa va grabiti sa obtineti toate actele,soacra si fratele decedatului nu va pot impiedica.

Alte discuții în legătură

Ce se poate face????? corinacarstoiu corinacarstoiu Doi oameni, sot si sotie au un apartament. Sunt casatoriti. Au 2 copii, dintre care unul este trecut in actele casei deoarece era nascut la data achizitionarii ... (vezi toată discuția)
Actele necesare pentru o succesiune Stefan3 Stefan3 Sotul decedat sotia in viata dar divortati de 25 de ani fara partaj plus 2 copii din timpul casatoriei a celor doi. (vezi toată discuția)
Ce fel de act trebuie facut ?? Gyna Gyna Buna seara!Eu si fostul sot nu am facut partaj dupa divort ,iar abia acum ,la 5 ani de la divort am reusit in sfarsit sa il conving sa facem un act pt. fiica ... (vezi toată discuția)