avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ce se poate face?????
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ce se poate face?????

Doi oameni, sot si sotie au un apartament. Sunt casatoriti. Au 2 copii, dintre care unul este trecut in actele casei deoarece era nascut la data achizitionarii apartamentului. Sotii respectivi divorteaza. Dupa divort unul dintre ei moare. Nu se deschide nici o actiune de succesiune mai bine de 6 ani. Acum persoana ramasa in viata (sotia) doreste sa treaca apartamentul pe numele ei. In cartea imobilului (nu stiu cum se numeste... in actele casei, ma refer) vor figura ea si ambii copii, doar ea si primul nascut sau numai ea? Intreb acest lucru deoarece exista anumite neintelegeri intre ea (sotia defunctului) si al doilea nascut, iar ea doreste ca apartamentul sa ramana primului copil.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: corinacarstoiu , utilizator 16:44, 14 Septembrie 2006
Căsătoria a încetat la data rămînerii irevocabile a sentinţei de divorţ. Prin urmare, la data decesului tatălui copiilor mama acestora nu mai avea calitatea de soţie, deci nici vocaţie succesorală.
Partea din imobil care, la încetarea căsătoriei, i-ar fi revenit soţului, va fi moştenită de copiii acestuia.
Sigur, aici se ridică mai multe probleme. Copiii au acceptat succesiunea? Care este soarta cotei părţi pe care primul copil a dobîndit-o în proprietate (este acea cotă o donaţie din partea părinţilor sau doar preţul plătit de părinţi este obiectul donaţiei)? Încalcă acea donaţie rezerva succesorală a celuilalt copil? Copiii sunt majori sau minori (dacă sunt minori, autoritatea tutelară trebuie să numească un curator care să-i reprezinte sau să-i asiste, după caz)?
Oricare ar fi situaţia, mama copiilor nu poate deveni proprietar asupra întregului apartament decît prin partajul pe care l-ar face cu cei doi copii după dezbaterea succesiunii (fie pe cale notarială, fie prin instanţă), după cum nu poate, prin voinţa ei, să-l înlăture de la succesiune pe cel de-al doilea copil. Dreptul ei de dispoziţie asupra imobilului nu poate purta decît asupra cotei părţi care, prin desfacerea căsătoriei, îi revine în proprietate exclusivă, şi asta numai după ce, în contradictoriu cu moştenitorii defunctului, se va stabili care este această cotă.
Înţeleg din cele relatate că te interesează soarta celui de-al doilea copil, pe care mama încearcă să-l înlăture de la succesiune. Dacă e aşa, te sfătuiesc să apelezi la un avocat, pentru a cere instanţei stabilirea masei succesorale, a numărului şi calităţii moştenitorilor, a cotelor părţi care le revin din masa succesorală şi eventual ieşirea din indiviziune. Este o cauză prea complexă pentru a nu apela la un avocat specializat în drept succesoral.
Multumesc pentru raspuns!
Asa vom face - vom apela la un avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Soțul decedat de mai mult de un an și are un copil căsătorit ... ghe_o ghe_o Soțul decedat de mai mult de un an și are un copil căsătorit care la rândul lui are și el un copil. Dacă la succesiune copilul defunctului cedează ... (vezi toată discuția)
Succesiune - excludere sot supravietuitor de la partea sotiei decedate tiberiu_b tiberiu_b Buna seara, Caz concret: sot + sotie, 1 copil si un apartament dobandit de cei doi soti in timpul casatoriei sotia a decedat... jumatatea din ... (vezi toată discuția)
Mostenire -explicatie va rog ContSters25226 ContSters25226 Situatia este urmatoarea: sot , sotie 2 copii sotia moare sotul se recasatoreste , iar cea de a doua sotie are deja o fiica din alta casatorie. In acest ... (vezi toată discuția)