Buna ziua. As vrea un raspuns urgent.
Daca ma angajez la o PFA cu un program de 2 ore pe zi am dreptul la somaj, sanatate, indemnizatie copil etc.? Si o alta intrebare ar fi daca ma pot angaja cu 1 ora pe zi? Multumesc
1. Daca va angajati cu contract individual de munca vi se retin toate contributiile legale (la pensie, sanatate si somaj).
2. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) este suficient sa aveti venituri din salarii, in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului, indiferent d programul de lucru (normal sau part-time).
Multumesc, vreau sa va mai intreb daca pot sa ma angajez cu 1 ora pe zi, si daca am doua saptamani intrerupere in cartea de munca pot beneficia de somaj? Fractiunile de luna se iau in consideratie? Multumesc
1. Credeam ca ati intele din pct.2 al mesajului meu anterior ca puteti beneficia de indemnizatie pentru CCC indiferent de programul de lucru (fie el de 8 ore pe zi sau mai putin, chiar si 1 ora).
2. - Pentru somaj este o problema mai deosebita.
- Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie ca in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj sa aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.
- Aceste 12 luni se refera la luni lucrate cu program normal de 8 ore pe zi.
- Daca exista si luni cu part-time atunci acestea se iau proportional cu timpul normal de munca de.
- Adica: 1 luna cu program de 8 ore pe zi = 2 luni cu program de 4 ore pe zi = 4 luni cu program de 2 ore pe zi = 8 luni cu program de 1 ora pe zi.
3. Daca aveti o intrerupere de doua saptamani o completati cu alte doua saptamani din cele 24 de luni anterioare din care se aleg cele 12 luni stagiu de cotizare la somaj.
Am inteles pct 2 al mesajului dvs. Ceea ce am vrut sa stiu daca exista program legal de 1 ora pe zi. Din cate mi s-a comunicat angajatorii pot angaja doar cu 2 -4 -6 - 8 ore pe zi desi eu asa stiam ca exista si program legal de 1 ora pe zi. Am vrut sa-mi confirmati sau infirmati acest lucru. Multumesc
Art. 103 Salariatul cu fractiune de norma estesalariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.
2. - Nu se spune nicaieri cat trebuie sa fie acest numar de ore ci numai sa fie inferior numarului de ore normale.
- Asta inseamna ca poate fi si de o ora pe zi si de o jumatate de ora pe zi sau pe saptamana.
Indemnizatie somaj
kamelia22
In urma incetarii unui contract individual de munca pe perioada nedeterminata cu norma intreaga de 8 ore pe zi ( vechime la locul de munca de 6 ani), in baza ... (vezi toată discuția)