eu si sotul meu avem un apartament , bun comun.
nu avem copii.
ce act ar trebui sa facem ca in urma decesului unuia dintre noi ,apartamentul sa ramina celui supravietuitor,sa nu fie nevoie sa impartim apartamentul cu mostenitorii?
Cîte un testament făcut de fiecare soţ în favoarea celuilalt vă scapă de grijă. Nu vor veni la succesiune alte rude, cu excepţia părinţilor soţului decedat, dacă vor fi în viaţă, ei fiind moştenitori rezervatari.
Ca si principiu, orice persoana poate lasa prin testament mostenirea oricarei persoane doreste. Insa in cazul in care exista mostenitori rezervatari, care beneficiaza de o parte din mostenire impotriva vointei liberale a defunctului, acestia vor dobandi in virtutea legii partea de mostenire corespunzatoare rezervei si numai de restul acesteia va dispune testatorul. Partea disponibila a bunurilor este acea parte care excede rezervei succesorale si de care defunctul poate dispune liber.
Nici un mostenitor rezervatar nu poate fi exclus de la mostenire.
In urma calculului se va demonstra daca a fost incalcata sau nu rezerva succesorala. In cazul in care rezerva succesorala a fost depasita, exista operatiuni de refacere a ei pentru ca mostenitorii rezervatari sa primeasca partile de mostenire ce li se cuvin.
...de acord cu cele de mai sus dar vin cu o precizare...rezervatarii nu dobandesc in virtutea legii parte din mostenire ci rezerva e o facultate pe care o au...pot sa reduca testamentul sau sa renunte la rezerva si atunci testamentul isi produce efectele pe deplin...