avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

eu si sotul meu avem un apartament , bun comun.
nu avem copii.
ce act ar trebui sa facem ca in urma decesului unuia dintre noi ,apartamentul sa ramina celui supravietuitor,sa nu fie nevoie sa impartim apartamentul cu mostenitorii?
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 22:58, 17 Mai 2022
Buna ziua.Puteti face fiecare dintre dvs. cate un testament in favoarea celuilalt.
Cîte un testament făcut de fiecare soţ în favoarea celuilalt vă scapă de grijă. Nu vor veni la succesiune alte rude, cu excepţia părinţilor soţului decedat, dacă vor fi în viaţă, ei fiind moştenitori rezervatari.

Liviu S.Bordaş

Ca si principiu, orice persoana poate lasa prin testament mostenirea oricarei persoane doreste. Insa in cazul in care exista mostenitori rezervatari, care beneficiaza de o parte din mostenire impotriva vointei liberale a defunctului, acestia vor dobandi in virtutea legii partea de mostenire corespunzatoare rezervei si numai de restul acesteia va dispune testatorul. Partea disponibila a bunurilor este acea parte care excede rezervei succesorale si de care defunctul poate dispune liber.
Nici un mostenitor rezervatar nu poate fi exclus de la mostenire.

In urma calculului se va demonstra daca a fost incalcata sau nu rezerva succesorala. In cazul in care rezerva succesorala a fost depasita, exista operatiuni de refacere a ei pentru ca mostenitorii rezervatari sa primeasca partile de mostenire ce li se cuvin.
Ultima modificare: Luni, 26 Ianuarie 2009
ContSters54707, utilizator
...de acord cu cele de mai sus dar vin cu o precizare...rezervatarii nu dobandesc in virtutea legii parte din mostenire ci rezerva e o facultate pe care o au...pot sa reduca testamentul sau sa renunte la rezerva si atunci testamentul isi produce efectele pe deplin...
multumesc pt. raspuns!
am inteles ca se poate face testament ,unul pt. celalalt
dar acest testament nu poate fi atacat de fratii sotului decedat?

Alte discuții în legătură

Ajutor! cine poate ataca testamentul? f3g4zuzu f3g4zuzu Ajutati-ma va rog in urmatoarea problema: O batrana vaduva, fara copii are in proprietate o casa formata din demisol, et 1 si mansarda. Singurele rude ale ei ... (vezi toată discuția)
Cum se imparte o mostenire? corina30 corina30 ]Avand testament, la sase luni de la decesul proprietarului (tata) am facut o declaratie de acceptare a mostenirii. Acum, dupa 2 ani si jumatate ceilalti frati ... (vezi toată discuția)
Bună ziua,vă rog să i-mi spuneti dacă am înțeles corect ... 21mai1964 21mai1964 Bună ziua,vă rog să i-mi spuneti dacă am înțeles corect urmatoarea problema::doi soți fără copii au facut testament iar dupa decesul unuia dintre ... (vezi toată discuția)