avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... AJUTOR! cine poate ataca testamentul?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

AJUTOR! cine poate ataca testamentul?

Ajutati-ma va rog in urmatoarea problema: O batrana vaduva, fara copii are in proprietate o casa formata din demisol, et 1 si mansarda. Singurele rude ale ei mai sunt pe linia cumnatei . acaasta cumnata are trei copii care la randul lor au si ei alti copii. Problema se pune in felul urmator: daca proprietara a lasat un testament unui copil al unuia dintre cei trei frati, cine poate ataca testamentul? Sau mai clar, cine are dreptul la succesiune? cumnata, fiii ei , nepotii?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 10:09, 7 Decembrie 2008
Testamentul poate fi atacat nu,ai de mostenitorii rezervatari in cqre nu se includ nici cu,qntii si nici descendentii lor, deci cel in favoarea caruia s_a facut testamentul poate sta fara grija.
Testamentul poate fi atacat de către orice succesibil cu vocaţie succesorală, respectiv de către price rudă pînă la gradul IV inclusiv care, după decesul testatoarei, acceptă în termen succesiunea.

Testamentul nu este decît un act juridic, supus condiţiilor de fond şi de formă prevăzute de lege pentru validitatea sa. Din acest punct de vedere, el poate fi nul absolut sau doar anulabil.

În ceea ce priveşte chestiunea atingerii rezervei succesorale prin testamentul lăsat, aici lucrurile sunt diferite. Dacă testatoarea nu lasă descendenţi, soţ supravieţuitor sau părinţi în viaţă la decesul ei, atunci nu există o altă categorie de rude care să poată invoca încălcarea rezervei, neexistînd alţi rezervatari în afara celor enumeraţi mai sus.

Prin urmare, atacarea testamentului priveşte două aspecte:

- validitatea testamentului, care poate fi contestată de oricare dintre succesibili sau, în cazul nulităţii absolute, chiar de instanţă, din oficiu

- eficacitatea testamentului, care, în privinţa rezervei succesorale, poate fi contestată doar de moştenitorii rezervatari.

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestarea testamentului f3g4zuzu f3g4zuzu am urmatoarea problema: O batrana vaduva, fara copii are in proprietate o casa formata din demisol, et 1 si mansarda. Singurele rude ale ei mai sunt pe linia ... (vezi toată discuția)
Testament olive olive buna ziua revin cu o veche problema sa o iau de la inceput. Tatal meu este divortat de mama de 6 ani. In acest timp dansul a locuit in concubinaj cu o alta ... (vezi toată discuția)
Succesiune calcan mihaela calcan mihaela eu si sotul meu avem un apartament , bun comun. nu avem copii. ce act ar trebui sa facem ca in urma decesului unuia dintre noi ,apartamentul sa ramina celui ... (vezi toată discuția)