Buna,
Sunt in divort cu sotul, luni mergem la notar sa semnam un divort amiabil. Am atasat la cererea de divort si o conventie pt copii minori . As dori sa stiu, aceasta conventie cand va fi semnata tot in aceasi zi cu cererea de divort?Eu i-mi doresc divortul la notar dar cu semnarea acestei conventii referitoare la minor.In termen de 30 de zile se va face ancheta sociala si apoi suntem din nou chemati la notar pentru a semna divortul.Dupa semnarea divortului pot sa introduc in tribunal partajul?sotul nu este interesat de partaj, sunt eu care trebuie sa cer din tot ce s-a facut in timpul casatoriei. Casa este pe numele lui dar a fost construita in timpul casatoriei, (terenul cumparat inainte de casatorie, ii da drept de proprietate....ma rog asa este trecuta casa), daca eu divortez , el poate vinde casa ? Cum pot impiedica acest ;lucru?ce trebuie facut ca el sa nu poat asa vanda casa?inscriere in CF?care sunt fasi pe care trebuie sa-i fac pentru a introduce partajul?va multumesc
Da, dupa desfacerea casatoriei, formulati o actiune de partaj pe care o introduceti la judecatorie.
Apoi, luati certificat de grefa din care sa rezulte ca bunul imobil respectiv se afla in litigiu si faceti o notare la cartea funciara de interzicerea vanzarii.
Asa el nu va putea vinde casa pana nu se pronunta hotararea de partaj.
Buna, pot sa fac acest lucru si inainte de pronuntatrea divortului,adica acum cat mai sunt casatorita? sau trebuie sa introduc actiunea de partaj in tribunal si apoi sa fac noatrea in cartea funciara?
Trebuie introdusa actiunea de partaj, solicitat un certificat de grefa si astfel veti depune o cerere de notare a litigiului in CF.
La partaj veti solicita partajarea imobilului (casa), terenul dobandit inainte de casatorie este bun propriu al sotului. Actiunea va trebui timbrata cu 3% din valoarea masei partajabile.
In ceea ce priveste divortul pasii sunt urmatorii:
1. mergeti la notar si semnati cererea de deschidere a procedurii de divort
2. se face ancheta sociala
3. la termenul stabilit (min. 30 de zile de la data pct. 1 de mai sus) mergeti la notar si semnati conventia cu privire la copilul minor si actele de divort. In scurt timp notarul va va elibera certificatul de divort.
ATENTIE! Daca nu se semneaza conventia cu privire la minor nu se va putea face divortul si notarul va va respinge dosarul. Daca mergeti la semnare si nu va intelegeti cu sotul la clauzele din conventia cu privire la minor, nu semnati si nu veti divorta in acea zi.
Cu privire la bunuri:
- asigurati-va ca in cartea funciara figurati ca si coproprietar cu sotul asupra constructiei. Daca nu figurati, trimiteti la cartea funciara (tot printr-un notar) certificatul de casatorie in copie legalizata. Figurand si dvs. ca proprietar, nu se va putea face nimic cu imobilul fara ds.
- dupa divort puteti sa faceti partajul tot la notar (daca va intelegeti cu fostul sot) sau in instanta (dureaza mai mult dar se rezolva).
Buna seara !
Eu si sotul meu locuim in Uk si avem doi copii minori nascuti in Romania.
Dorim sa divortam la notar in Romania sau daca se poate in uk prin intermediul ambasadei romane.
Dorim custodie comuna a copiilor si partajul unei propietati care am dobandito in timpul casatoriei care o avem in Romania si am luato prin prima casa anul trecut in mai.
Va rog sa ne indrumati ce avem de facut ,cat dureaza toata povestea si daca pe tot acest parcurs trebuie sa stam in Romania pana se finalizeaza totul.
Multumesc o seara placuta!