avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Nou asociat in SRL
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Nou asociat in SRL

Buna ziua,
Sunt administratorul si unicul asociat al unei SRL din Noiembrie 2011.
Vreau sa ma asociez cu inca o persoana in vederea accesarii unor furnizori externi.
Modalitatea cea mai rapida, din cate am inteles, ar fi depunerea de capital social in firma de catre noul asociat.
In noua formula, vom fi fiecare cu cate 50% din partile sociale.
Eu voi fi in continuare administrator unic, dar deciziile se vor lua in unanimitate.

Cu ce ma poate influenta negativ aceasta asociare? Sau, altfel spus, eu fiind si administrator unic si avand jumate din firma, celalalt asociat poate face ceva in firma asta fara aprobarea mea? Sa adauge activitati noi, sa faca plati...etc.
Ma gandesc ca, daca eu sunt administrator, eu controlez tot ce se intimpla in firma, implicit si raspund pentru deciziile mele.

A doua nelamurire: in momentul de fata, eu am un profit pentru care am platit impozit. In momentul asocierii, acest profit il pot scoate, sau trebuie sa il impart cu acest nou asociat?
Cand zic sa il scot, ma gandesc la plata unei facturi emise de catre un PFA, prin care sa ma pot folosi de profitul obtinut pana acum.

Va rog sa ma lamuriti in legatura cu aceste aspecte.

O alta varianta ar fi sa facem o firma noua, dar in felul asta ar trebui sa trec iar prin toate procedurile de infiintare, devenire platitor de TVA, obtinere de aprobari, avize..etc!

Multumesc,

Cel mai recent răspuns: AndreiBogdanG , utilizator 15:43, 12 Octombrie 2012
1 Avand fiecare cate jumatate, nu va putea face nimic nici unul nici altul. Deci e bine sa va ganditi daca chiar e bine asa. Nu va ganditi doar sa va "protejati" dumneavoatra ca veti avunge ca activitatea firmei sa fie blocata. Alegeti ca unul dintre dumneavoastra sa aiba un procent mai mic si gasiti alte mijloace de compensare.
2. Daca exista profit in firma nerepartizat, atunci la o viitoare repartizare va beneficia si partenerul.
Daca e profit repartizat dar neplatit din lipsa de lichiditati, pentru care oricum se va plati in acest an impozit pe dividende, acesta va va reveni numai dumneavoastra.
Avem fiecare cate jumate, dar eu fiind aministratorul unic, ar trebui ca eu sa ma ocup de firma. Eu voi putea face plati, incheia contracte...reprezenta firma in relatiile cu tertii, samd. Ma insel?

Va trebui sa ii cer acceptul in legatura cu luarea unor decizii, si asta nu ma deranjeaza cu nimic. Intrebarea era...ce poate face el fara mine?

Legat de profit, acest profit este pe anul in curs, deci nerepartizat.
Inseamna ca voi fi nevoit sa beneficiez de acest profit inainte de introducerea noului asociat. Varianta la care ma gandisem era cea de mai sus, prin introducerea unor facturi emise de un PFA (ruda, prieten) in asa fel incat sa pot scoate profitul.

Oare ar fi mai "cuminte" sa facem o firma noua?
Ce poate face fara dumneavoastra? Multe. Spre exemplu: se poate opune unei decizii de majorare a capitalului, se poate opune unei investitii care trebuie stabilita prin hotararea adunarii generale a asociatilor etc. Acelasi lucru il puteti face si dumneavoastra impotriva lui. In concluzie, in situatiile in care sunt doi asociati cu acelasi procent de capital trebuie sa fie un consens in luarea tuturor deciziilor, nu unul sa traga "hăis si altul cea" - vorba bunicului.

E perfect, e bine sa fie consens, de asta urmeaza sa ne asociem, dar vreau, ca in cazul in care o ia pe aratura sa nu poata face nimic cu firma.

Totusi, gandindu-ma mai mult, cred ca o sa tind spre infiintarea unei firme noi...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedare parti sociale tania.florea tania.florea Buna ziua , Va rog sa ma ajutati cu un raspuns legat de cedare parti sociale in cazul in care asociatul Unic al unei societati cedeaza peste 60% din ... (vezi toată discuția)
Cedare de actiuni MonicaPop87 MonicaPop87 Bună ziua , Mai pot recupera banii dacă până în 2015 am fost acționar in firma cu 20% , iar din 2016 cu 10% . Mai pot recupera ce a fost până în 2016 ... (vezi toată discuția)
Repartizarea profitului marius2009 marius2009 am un srl cu asociat unic. Daca in 2009 cand aproba bilantul anului 2008 distibuie la dividende doar o parte din profitul lui 2008 de ex. 50% si diferenta o ... (vezi toată discuția)