avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Autoritate parinteasca si pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Autoritate parinteasca si pensie alimentara

Buna ziua,am si eu 2 nelamuriri.Prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila s-a stabilit domiciliul minorei la mine(mama minorei) si s-a dispus exercitarea in comun de catre parinti a autoritatii parintesti cu privire la minora.
-Ce inseamna acest lucru?mentionez ca nu s-a stabilit un program de vizitare pentru tata.
S-a mai stabilit si o pensie alimentara de 25% din venitul sau net.La dosar exista o hartie semnata si stampilata prin care sunt atestate veniturile nete pe 6 luni in care sunt incluse salariul si diurna(el lucreaza ca sofer pe tir cate 3 luni in belgia, apoi face pauza 2 saptamani).
-Este corect sa primesc pensie doart din salariul net?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 10:16, 13 Octombrie 2012
Art. 529
Cuantumul întreţinerii

(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.

(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.


In privinta autoritatii parintesti comune, aceasta este aceeasi ca si pana acum vis a vis de copil. Hotararile privindu-l pe copil vor fi luate de comun acord de catre ambii parinti.
Autoritatea parinteasca comuna inseamna ca parintii au drepturi egale asupra copilului, fiecare trebuie sa isi dea acordul pentru inscrierea la scoala, cursuri extrascolare, operatii, plecari in strainatate, etc.

Pensia de intretinere este in cuantum de 25% din venitul net, fara a se lua in calcul diurnele. Deci se ia in calcul strict salariul, fara diurne. Asta pentru ca diurna nu este un venit permanent ci este o cheltuiala pe care o are tatal in transport si o foloseste pentru cazare, masa, etc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Octombrie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinere pensie alimentara nestiutorintoate nestiutorintoate buna seara, care sunt pasii pt a solicita pensie alimentara copil minor . nu am fost casatoriti niciodata, dar am convenit ca minorul sa ramana la mine. (vezi toată discuția)
Pensie alimentara criss71 criss71 Buna ziua ! Ma intereseaza daca tatal copilului este sofer international , angajat in Ro cu salariul minim pe economie , diurna care o primeste intra la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! as dori sa stiu daca doresc sa-l dau in judecata pe ... Hanna2019 Hanna2019 Buna seara! As dori sa stiu daca doresc sa-l dau in judecata pe tatăl copilului pentru a stabili plata pensiei alimentare întrucât copilul este recunoscut ... (vezi toată discuția)