avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

Buna ziua !
Ma intereseaza daca tatal copilului este sofer international , angajat in Ro cu salariul minim pe economie , diurna care o primeste intra la calculul pensiei alimentare?
Mentionez ca eu cu copilul locuim in Germania si aici trebuie introdusa actiunea de divort !
Multumesc
Cel mai recent răspuns: av_silvia_margineanu , utilizator 11:03, 8 Noiembrie 2014
Trebuie sa indepliniti si alte conditii pentru a divorta acolo unde locuiti.

Legea, in esenta, promoveaza buna intelegere intre parinti, in folosul minorului, si poate nu ar strica sa va intelegeti cu privire la toate aspectele dvs fiind in masura sa stabiliti ce este mai bine pentru copilul minor.

In cazul care nu exista posibilitatea intelegerii intre parti, legea stabileste modul de cum si cat se acorda ca si pensie de intretinere, luandu-se in calcul atat posibilitatile materiale ale parintelui ce va fi obligat la plata, dar si nevoile materiale ale minorului / minorilor ramasi in grija unuia dintre parinti in urma unei hotarari judecatorest

Art. 529

Cuantumul întreţinerii

(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.

(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.

(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.


In stabilirea pensiei de intretinere, instanta are ca reper veniturile paratului. In functie de aceste venituri se calculeaza suma ce i se va cuveni copilului ramas in intretinerea celuilalt parinte. Instanta, in acest caz, nu poate lua in calcul decat veniturile clare, stabile, cum ar fi salariul.
Alte tipuri de venituri, incadrate ca si ocazionale (sporuri limitate in timp, plati pentru ore suplimentare, diurna, salarii compensatorii etc.), desi pot reprezenta sume considerabile pentru un moment, nu pot sta la baza calcularii pensiei de intretinere.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autoritate parinteasca si pensie alimentara lore69 lore69 Buna ziua,am si eu 2 nelamuriri.Prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila s-a stabilit domiciliul minorei la mine(mama minorei) si s-a dispus ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara florentina-doina florentina-doina Buna seara.as dori sa stiu daca pot da in judecata sotul pentru a-mi plati pensia alimentara la 2 copii chiar daca nu sunt divortata...specific ca suntem ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ciobanuioan72 ciobanuioan72 sunt divortat de peste 10 ani si mai am doi copii minori.nu am avut un proces pt pensie alimentara dar contribui lunar cu diferite sume pt intretinerea ... (vezi toată discuția)