avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silitã apartament ipotecat cu cheltuieli de ...
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silitã apartament ipotecat cu cheltuieli de întreținere restante

M-ar interesa părerea D-voastră cu privire la interpretarea prevederilor art. 20 din Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, în situația în care apartamentul a fost înstrăinat în condițiile art. 518 Cod. proc. civ.

Mai concret, cui revine obligația de a plăti cheltuielile restante la întreținerea apartamanetului adjudecat la licitație publică în cadrul procedurii de executare silită exercitată de către creditorul ipotecar?
Cel mai recent răspuns: dobroiu virgil , utilizator 16:42, 13 Octombrie 2012
Celui vinovat de aceste restante.
Deci dacă presupunem că acele restanțe au fost acumulate atât de proprietarul inițial (cel executat pentru creanța ipotecară) cât și de noul proprietar (cel care și-a adjudecat apartamentul la licitație publică) acele cheltuieli se impart fiecăruia?

Și dacă am presupune că pentru o perioadă de timp apartamantul a aparținut băncii creditoare, ar avea și aceasta de plătit cheltuilei de întreținere pentru perioada cât a fost proprietară a imobilului?
Banca nu a fost nicicand proprietara apartamentului. Cumparatorul nu este dator sa plateasca cheltuielile de intretinere anterioare datei in care s-a facut transferul dreptului de proprietate. Asociatia de proprietari va trebui sa-si recupereze creanta de la fostul proprietar (ceea ce este foarte dificil). Asociatia de proprietati avea posibilitatea sa intabuleze conform procedurii publicitatii imobiliare, privilegiul imobiliar in partea a III-a a Cartii Funciare, la cererea scrisa a presedintelui asociatiei de proprietari si astfel isi va fi recuperat creanta in momentul adjudecarii licitatiei.
Mulțumesc pentru răspuns.

Din ceea ce susțineți rezultă că asociația de proprietari trebuie să fie mai diligentă decât cumpărătorul. Există vreun text de lege din care să rezulte acest lucru? Sau măcar există practică judiciară unitară în acest sens?

Art. 20. - (3) In cazul existentei unor datorii catre asociatia de proprietari, instrainarea proprietatii se poate face numai daca se introduce in contract o clauza privitoare la preluarea datoriilor de catre cumparator.


Deoarece art. 20 din Legea 230/2007 nu distinge după modul de înstrăinare, nu ar fi aplicabile și în cazul înstrăinării prin vânzare la licitație publică a prevederilor alin. 3 din acest aerticol, în sensul că ar trebui să fie întrodusă acea clauză în actul de adjudecare, astfel aceste cheltuieli deveninid opzabile și cumpărătorului?
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Octombrie 2012
Patrick_, utilizator
Articolul 20 distinge modul de instrainare prin:
"(1) Proprietarii care isi instraineaza apartamentele ..."
"(2) Notarii publici nu vor autentifica actele de instrainare fara o adeverinta ..."
"(3) In cazul existentei unor datorii catre asociatia de proprietari, instrainarea proprietatii se poate face numai daca se introduce in contract o clauza privitoare la preluarea datoriilor de catre cumparator."

1. Proprietarii instraineaza (exclude executarea silita)
2. Notarii publici nu fac executari silite
3. Contract (exclude executarea silita)

Alte discuții în legătură

Apartament din executari silite anonimiu anonimiu daca cineva achizitioneaza un apartament din executari silite cum intra in posesia contractului de cumparare.Cine apare ca vanzator in contract si semneaza ... (vezi toată discuția)
Datorii asociatie de proprietari apartament in executare silita roxana75 roxana75 Buna ziua, Asociatia de proprietari din care fac parte se confrunta cu urmatoarea problema: un apartament care a fost executat silit a fost cumparat de o ... (vezi toată discuția)
Executare silita fara instiintare asociatie proprietari? stelutamonica stelutamonica Buna seara, Ma confrunt cu urmatoarea problema:socrul meu este administrator la o asociatie de proprietari si a primit o instiintare cum ca unul din ... (vezi toată discuția)