Salve tuturor,am nevoie de un sfat al expertilor .
Va expun situatia :dupa moartea tatalui (in urma cu 16ani) am ramas mostenitor la proprietatea parintilor :mama si doi fii ,fara sa renuntam niciunul in favoarea celorlalti. In acesti ani unul din fii s-a mutat in jumatate de locuinta (fiind vorba de o casa),locuieste in ea alaturi de cealalta jumatate in care locuieste mama.
Anul acesta mama a decis ca vrea sa ne faca acte pentru casa intocmai cum ar trebui sa fie dupa moartea ei ,impartirea legal,jumatate unuiasi cealata jumatate celuilalt .
Dilema mea este cum ar trebui sa procedam noi :sa facem mai intai intabularea ?care pana acu nu a fost facuta sau un act de donatie cu uzufructuario mama,sau act de vanzare cumparare direct .?!!!Mentionand ca fratele nu e de acord cu clauza de intretinere!
Multumesc anticipat tutror celor ce-mi vor raspunde .
Intrucat sunteti unicii copii, oricum casa va reveni dvs. si fratelui in cote egale de 1/2 fiecaruia dupa decesul mamei, prin mostenire. Daca doriti neaparat sa faceti o cheltuiala in plus, puteti incheia orice act doriti, donatie sau vanzare cumparare, formalitatile prealabile sunt aceleasi (documentatie cadastrala, intabulare), taxele sunt putin mai mici la donatie, iar dreptul de uzufruct se poate institui in oricare dintre acte. Depinde cum conveniti.
Salve tuturor,am nevoie de un sfat al expertilor .
Va expun situatia : dupa moartea tatalui (in urma cu 16 ani) am ramas mostenitor la proprietatea parintilor :mama si doi fii ,fara sa renuntam niciunul in favoarea celorlalti. In acesti ani unul din fii s-a mutat in jumatate de locuinta (fiind vorba de o casa),locuieste in ea alaturi de cealalta jumatate in care locuieste mama.
Anul acesta mama a decis ca vrea sa ne faca acte pentru casa intocmai cum ar trebui sa fie dupa moartea ei ,impartirea legal,jumatate unuiasi cealata jumatate celuilalt .
Dilema mea este cum ar trebui sa procedam noi :sa facem mai intai intabularea ?care pana acu nu a fost facuta sau un act de donatie cu uzufructuario mama,sau act de vanzare cumparare direct .?!!!Mentionand ca fratele nu e de acord cu clauza de intretinere!
Multumesc anticipat tutror celor ce-mi vor raspunde .
PS .Prin realizarea unui act de donatie ,eu la randul meu,partea mea o pot dona copilului meu in varsta de 17 ani ?in acelasi act ?
In acelasi act, nu. Trebuie intabulat intai dreptul dvs. de proprietate, trecut in rolul fiscal si abia dupa aceea. Sau se poate face direct donatia de la mama dvs. catre copilul dvs.
Mama vinde casa
libertin
Cum spuneam si in subiect, mama vrea sa vanda casa cu tot ceea ce presupune o gospodarie. Specificatie: Mama mai are o sora care si-a primit partea din avere, ... (vezi toată discuția)