Buna ziua,
Am si eu o dilema referitor la cazul in care ma aflu. Tatal meu a murit acum 20 de ani iar in urma acestuia mama mea a mostenit 10/16 din avere, eu 3/16 iar sora mea 3/16. Acum pentru ca mama mea este invarsta, necesita ingrijire deoarece nu mai poate merge si in urma unei boli a orbit (glaucom). Astfel am stabilit ca sora mea sa aiba grija de mama facand astfel contract de intretinere a mamei noastre pe intreaga ei viata iar eu sa cedez partea mea de mostenire. Intreaga avere este de 8 hectare teren extravilan si casa cu locul de casa. Intrebarea mea este "daca mai am dreptul la ceva din bunurile astea ( mostenite de la tatal meu ) daca semnez un asfel de contract de intretinere ? sau cedez doar partea ce-mi se cuvenea de la mama mea dupa moartea acestuia.
Dumneavoastră nu cedaţi nimic. Partea moştenită de la tată vă rămîne, iar din partea care v-ar reveni din averea mamei nu puteţi ceda ceva ce nu este al dumneavoastră şi asupra căruia nici nu puteţi face vreo înţelegere (orice renunţare la drepturi succesorale dintr-o succesiune nedeschisă fiind nulă). Ceea ce se va transmite în proprietatea surorii dumneavoastră este cota parte pe care mama o deţine în acest moment, în schimb ea dobîndind dreptul de a fi întreţinută pe tot timpul vieţii de către fiica ei.
Dar, semnătura dumneavoastră pe actul de întreţinere vă va împiedica să invocaţi, după decesul mamei, încălcarea rezervei succesorale prin actul în cauză. Oricum, înţeleg că nu aţi fi avut de gînd să o faceţi.
Mostenire
koreh silvia
Buna ziua!As avea si eu o intrebare:
In urma cu 15 ani a decedat mama si am facut succesiunea dupa ea,eu avand o sora si pe tata in viata.Din care eu cu sora ... (vezi toată discuția)
Succesiune
lidy
Bună ziua,
vă rog să-mi spuneţi suntem doi fraţi în 2000 tatăl meu vitreg(fratele este fiul lui) a decedat a fost dezbătută succesiunea după el ... (vezi toată discuția)
Mostenire
elaba
Daca in urma decesului mamei noastre nu am facut succesiunea,
-care este cota de mostenire pentru fiecare din parti.Tatal meu traieste si mai am o ... (vezi toată discuția)