avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 354 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Daca in urma decesului mamei noastre nu am facut succesiunea,
-care este cota de mostenire pentru fiecare din parti.Tatal meu traieste si mai am o sora
-tatal nostru poate ceda apartamentul fiicei mele (nepoatei lui) prin vanzare sau pentru intretinere?
-eu ma pot opune acestiu lucru?cum imi pot proteja parte mea de apartament?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters193759 , utilizator 10:56, 16 Martie 2011
Potrivit prevederilor Legii 319/1944:
Art. 1
Soţul supravieţuitor moşteneşte din averea celuilalt soţ după cum urmează:
a) când vine la succesiune cu copiii legitimi şi recunoscuţi sau numai cu unii din ei, ori cu descendenţii lor, moşteneşte o pătrime;

Avand in vedere ca sunteti 2 frati si daca nu au trecut mai mult de 6 luni de la data dechiderii succesiunii, dupa dezbaterea succesiunii la notar cotele de mostenire vor fi urmatoarele:
- tata: 10/16 din avere
- fiecare dintre cei 2 copii: cate 3/16 din avere
Daca au trecut mai mult de 6 luni de la data deschiderii succesiunii (care coincide cu data decesului mamei) si nu v-ati prezentat la notar pentru a o dezbate, ma tem ca sunt aplicabile prevederile urmatoare ale Codului civil:
Art. 700
Dreptul de a accepta succesiunea se prescrie printr-un termen de 6 luni socotit de la deschiderea succesiunii
.

ceea ce inseamna ca, faptul de a nu fi dezbatut succesiunea in termen de 6 luni de la data deschiderii acesteia, echivaleaza cu renuntarea la mostenire de catre dvs. si sora dvs.
Daca tatal dvs. a folosit mostenirea mamei si s-a ocupat de aceasta, potrivit prevederilor art. 689 din Codul civil acesta poate mosteni intreaga avere a sotiei:
Art. 689
Acceptarea poate fi sau expresă sau tacită. Este expresă când se însuşeşte titlul sau calitatea de erede într-un act autentic sau privat; este tacită când eredele face un act, pe care n-ar putea să-l facă decât în calitatea sa de erede, şi care lasă a se presupune neapărat intenţia sa de acceptare.

Ultima modificare: Miercuri, 16 Martie 2011
ContSters193759, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiunea nucsa nucsa :yes:Buna seara.As dori sa stiu anumite date referitoare la succesiune .Tatal meu a decedat in decembrie 2008.Mama mea traieste si mai am o sora.Tata impreuna ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirii dacon dacon Buna ziua. Au trecut 8 ani de la decesul tatalui.Am dori sa aflam cum putem rezolva onorabil dorinta mamei: Suntem doua surori, iar mama doreste ca una dintre ... (vezi toată discuția)
Sentinta obtinuta prin manopere frauduloase tobescu tobescu Buna ziua, as avea si eu o speta, va rog sa-mi dati un sfat : în 2001, o nepoata ne-a dat în judecata, pe mine si pe mama ei, pentru ca sa fie declarata ... (vezi toată discuția)