Potrivit prevederilor Legii 319/1944:
Art. 1
Soţul supravieţuitor moşteneşte din averea celuilalt soţ după cum urmează:
a) când vine la succesiune cu copiii legitimi şi recunoscuţi sau numai cu unii din ei, ori cu descendenţii lor, moşteneşte o pătrime;
Avand in vedere ca sunteti 2 frati si daca nu au trecut mai mult de 6 luni de la data dechiderii succesiunii, dupa dezbaterea succesiunii la notar cotele de mostenire vor fi urmatoarele:
- tata: 10/16 din avere
- fiecare dintre cei 2 copii: cate 3/16 din avere
Daca au trecut mai mult de 6 luni de la data deschiderii succesiunii (care coincide cu data decesului mamei) si nu v-ati prezentat la notar pentru a o dezbate, ma tem ca sunt aplicabile prevederile urmatoare ale Codului civil:
Art. 700
Dreptul de a accepta succesiunea se prescrie printr-un termen de 6 luni socotit de la deschiderea succesiunii.
ceea ce inseamna ca, faptul de a nu fi dezbatut succesiunea in termen de 6 luni de la data deschiderii acesteia, echivaleaza cu renuntarea la mostenire de catre dvs. si sora dvs.
Daca tatal dvs. a folosit mostenirea mamei si s-a ocupat de aceasta, potrivit prevederilor art. 689 din Codul civil acesta poate mosteni intreaga avere a sotiei:
Art. 689
Acceptarea poate fi sau expresă sau tacită. Este expresă când se însuşeşte titlul sau calitatea de erede într-un act autentic sau privat; este tacită când eredele face un act, pe care n-ar putea să-l facă decât în calitatea sa de erede, şi care lasă a se presupune neapărat intenţia sa de acceptare.