avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 282 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbaterea mostenirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbaterea mostenirii

Buna ziua. Au trecut 8 ani de la decesul tatalui.Am dori sa aflam cum putem rezolva onorabil dorinta mamei: Suntem doua surori, iar mama doreste ca una dintre acestea sa ramana in apartamentul parintesc.Toata averea este compusa dintr-un apartament 3 camere + garaj in oras si o casa la tara + 250m2 teren.Nu sunt neintelegeri intre mostenitori deocamdata si de aceea, dorim ca prin aceasta dezbatere de mostenire sa fie convenabila si pe placul tuturor. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 11:48, 23 Iulie 2010
Puteti face o dezbatere succesorala notariala daca exista intelegere intre mostenitori.;)
Mergeti la notar deschideti succesiunea si totodata faceti partaj voluntar.
Faptul ca ati depasit 2 ani de la decesul defunctului veti plati la stat, in plus fata de taxele notariale, 2% din masa partajabila.
Buna ziua !
Daca, asa cum spunti, nu sunt neintelegeri, puteti dezbate mostenirea defunctului in fata notarului. In acest sens, va prezentati cu sora si mama la notar, avaand asupra dumneavoastra certificatele de nastere, actele de identitate, actul de deces al tatalui si actele de proprietate ale bunurilor imobile.
Cu stima !
buna ziua .
daca toti succesorii sunt de acord, va puteti adresa unui notariat in vederea dezbaterii succesiunii .
dupa stabilirea cotelor parti ce se cuvin fiecarui copartas , se poate realiza respectiv un partaj voluntar , prin care succesorii care doresc isi pot ceda cota parte din succesiunea unuia dintre succesori .
altfel spus, una din cele doua surori si mama vor ceda in favoarea celeilalte surori/fiice dreptul lor din mostenire .

iar in ce priveste jumatatea din imobil care este a mamei dvs., si care nu intra in masa succesorala, mama dvs. poate face act de intretinere cu fiica care doreste, respectiv careia i se doneaza cotele parti din succesiunea de pe urma defunctului, devenind astfel unic proprietar .
sau ii poate face acte celeilalte fiice, pt. ca amandoua fiicele sa fie coproprietare .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire, refuz semnatura Ema81 Ema81 Buna dimineata! Suntem doua surori si un frate, tatal a murit anul acesta, a mai ramas doar mama. Una dintre surori vrea sa se mute cu mama sa o ingrijeasca ... (vezi toată discuția)
Taxa succesiune marin raluca marin raluca am o problema in ceea ce priveste taxa de succesiune. Unul dintre mostenitori nu isi da acordul pentru initierea taxei de succesiune.Avem nevoie de aceasta ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa sotie doru58 doru58 Daca sotia este decedata si era mostenitoarea unei cote dintr-un teren si o casa(in provincie), impreuna cu alte trei surori si mama sa, dar intre timp a murit ... (vezi toată discuția)