avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1003 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune dupa sotie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune dupa sotie

Daca sotia este decedata si era mostenitoarea unei cote dintr-un teren si o casa(in provincie), impreuna cu alte trei surori si mama sa, dar intre timp a murit si mama sa, la succesiunea pe care o voi face, pot sa atasez si Hotararea instantei, in care se specifica ca, este mostenitoare dupa tata? Mentionez ca succesiunea dupa mama sa, nu s-a facut. Mai mentionez ca, Hotararea a primit-o prin posta, dar nu are stampila decat pe adresa, nu si pe hotarare, este nevoie sa ma duc la tribunal ptr. stampila?
Scuze, am uitat sa mentionez ca, ap. meu si al sotiei se afla in Bucuresti, iar terenul in cauza este in Jug. Giurgiu, se poate ca un notar din Bucuresti sa elibereze un certificat de succesiune ptr. ambele......Mai mentionez ca mama sotiei a decedat in 2009 si sotia in ian. 2014..
Ultima modificare: Joi, 17 Iulie 2014
doru58, utilizator
Cel mai recent răspuns: doru58 , utilizator 09:57, 18 Iulie 2014
Da, va trebui sa atasati si hotararea instantei; Pentru stampila pe hotarare, mergeti la instanta care a emis-o si solicitati aplicarea stampilei cu mentiunea ramanerii definitive.
Sincer, eu nu am prea inteles unde / la ce vreti dvs. sa atasati hotararea ca sotia este mostenitoare dupa tatal ei ...
Dar din ce am inteles, situatia mostenirilor este asa:

- deces tatal sotiei. Mostenitori: sotia + surorile + mama sotiei. Masa succesorala lasata de tatal defunct: jumatate de teren si casa in Giurgiu + chestii necunoscute. Aici avem acea hotarare. Nu stim cine e emis-o si ce cuprinde, dar presupunem ca cuprinde si partajul intre co-mostenitori cu privire la terenul din Giurgiu. Nu stim cui revine acel teren si in ce cote.

- 2009, deces mama sotiei. Mostenitori: sotia + surorile.Masa succesorala: ce avea defuncta mama ca fiind al ei, sau jumatate din bunurile comune cu sotul + ceea ce mama sotiei a mostenit de la tatal sotiei, prin acea hotarare.
Pentru aceasta succesiune, competent sa dezbata succesiunea (= sa stabileasca cine sunt mostenitorii si ce a lasat defunctul) este notarul de la ultimul domiciliu al defunctei mame.
In dezbaterea mostenirii trebuie chemati toti copii mamei defuncte, adica surorile doamnei decedate in 2014, ori mostenitorii surorilor + sotul supravietuitor daca mama sotiei s-o fi recasatorit.
Nu se poate dezbate mostenirea la Bucuresti doar pentru ca fiica ce a decedat in 2014 avea un imobil in Bucuresti.

- 2014, deces sotie (Condoleante.)
Mostenitorii nu-i stim. Sigur sotul supravietuitor + copii / nepotii de copii sau, daca nu are copii, fratii / surorile.
Masa succesorala: cota din apart. pe care il avea cu sotul + ceea ce a mostenit de la ambii ei parinti.
Succesiunea se dezbate la notarul de la ultimul domiciliu al defunctei.
La dezbaterea succesiunii dupa sotie, se vor atasa toate documentele care dovedesc bunurile sotiei, inclusiv acea hotarare de la succesiunea tatalui sotiei. Incercati sa stati de vorba cu un notar pentru ca sa va explice ce se poate face daca nu ati dezbatut mostenirea dupa mama sotiei si daca va primeste hotararea fara stampila.
Pana la decesul socrului, nu au existat acte ptr. casa si terenul din provincie.Dupa decesul socrului, s-a emis aceea hotarare(uzucapiune), in care soacra, sotia si celelalte 3 surori, sunt declarati proprietari, mentionandu-se decesul socrului. In 2009 a decedat si soacra, dar nu s-a facut succesiunea. Domiciliul meu, inclusiv al sotiei(pana la deces) a fost in Bucuresti.Practic nu a fost nici o succesiune dupa socrii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire nepoata Pandrea Raul Viorel Pandrea Raul Viorel In urma cu multi ani,sotia mea,nasa si bunica ei,au incheiat la Notariat un Testament prin care ii lasa sotiei mele,casa impreuna cu terenul aferent,in ideea ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire vornicuelena vornicuelena Am urmatoarea problema: Sotul meu a decedat in anul 2000. Din casatoriea cu el am 2 copii majori. Sotul meu mai are 3 surori care sunt in viata. In anul 1980 ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire? serbanmaria serbanmaria Buna!Ma numesc Maria si as dori si eu cateva informatii. Sunt casatorita de 5 ani. Sotul meu are tatal decedat de 20 de ani. Casa in care locuim este pe numele ... (vezi toată discuția)