avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... cum se poate corecta o decizie judecatoreasca ce ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

cum se poate corecta o decizie judecatoreasca ce incalca legea, daca esti in recurs la CAB?

Intr-un conflict pe Legea 10/2001, in care ceream instantei sa oblige Primaria sa solutioneze o notificare depusa in termen legal in 2001 dar ramasa nerezolvata, actiunea ne-a fost respinsa pe fond, indicandu-ni-se drept cale de atac recursul, desi normal trebuia sa fie apelul.
In prima sedinta din recurs, am cerut recalificarea caii de atac, cerand apelul, dar judecatoarea a declarat ca in conformitate cu Legea 202/25.10.2010 art XII, calea de atac este recursul. Dosarul a ramas in pronuntare.
In aceeasi zi am consultat legea indicata si am constatat ca acolo se precizeaza faptul ca numai contestatiile impotriva unei decizi sau a unei dispoziţii motivate de respingere calea de atac este recursul. Ori, noua nu ni s-a trimis niciodata nici o decizie si nici o dispozitie motivata la notificarea noastra. Obiectul litigiului nu era o contestatie impotriva unei decizii ci era insasi "obligatia de a face, respectiv solicitarea adresata instantei de solutionare a notificarii" - dupa cum se arata in sentinta instantei de fond.
Imediat (spre ora 14.30) am trimis prin fax si email o nota de sedinta referitoare la recalificarea caii de atac aratand eroarea pe cale sa se intample.
Cu toate acestea, sentinta a confirmat calea de atac recursul, indicand aceeasi lege.
Cui ma pot adresa pentru a obliga judecatoarea sa respecte Legea 202/25.10.2010 si sa ne acorde calea de atac apelul?
Cu multumiri,
CD Bordeianu
Nu prea aveti ce face. Calea de atac e stabilita de lege, nu de judecator. Daca judecatorul, in aplicarea legii, considera ca este apel sau recurs nu prea mai exista posibilitatea discutiilor. Problema apare in practica datorita diferentelor cu privire la termenele de declarare si motivare diferite intre apel si recurs, ceea ce de multe ori a generat nulitatea recursului, considerat apel de parte. Exista, dar cu foarte mici sanse de reusita, posibilitatea de a formula recurs impotriva hotararii CAB, cu motivarea aratata mai sus (calea de atac o stabileste legea, nu judecatorul), si cu o mica sansa ca ICCJ sa califice calea initiala de atac apel, sa caseze si sa trimita spre rejudecare in apel. Ar fi trebuit sa delarati si sa motivati "recursul" in termen, si atunci se judeca speta ca orice alt recurs, indiferent de denumirea caii de atac.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere rezolutie - cale de atac PARTEVATAMATA2010 PARTEVATAMATA2010 Am o rugaminte. Clarificati-mi acest aspect: În urma cu un an am avut un proces in care contestam decizia Parchetului la Judecatorie. Mi-a fost admisa ... (vezi toată discuția)
Recalificarea caii de atac ioanandrei ioanandrei Va rog sa ma sfatuiti: daca INSTANTA DE FOND judeca o cauza si da o sentinta , indicind apoi ca aceasta sentinta poate fi atacata cu o CALE DE ATAC ... (vezi toată discuția)
Calea de atac ni_leta ni_leta Buna seara. Va rog daca ma poate ajuta cineva: sunt reclamanta intr-un dosar ce are ca obiect actiune in constatare - hotarare care sa tina loc de act de ... (vezi toată discuția)