avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Casnicia si ...bunurile obtinute inaintea/dupa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Casnicia si ...bunurile obtinute inaintea/dupa intemeierea ei

Buna ziua,

ma intereseaza cateva informatii legate de "siguranta" mea materiala in contextul unei casatorii viitoare .In acest scop va adresez cateva intrebari:

- viitorul sot va avea vreun drept de proprietate asupra bunurilor imobile achizitionate pe numele meu inaintea incheierii casatoriei?Cineva imi spunea ca dupa 5 ani de mariaj el este proprietar si asupra acestora.

-bunurile care se cumpara in timpul casatoriei ,in cazul unui eventual divort , se impart in mod egal?Sau se impart in functie de contributie financiara a fiecaruia la bugetul familiei?

Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: kres , utilizator 08:46, 17 Octombrie 2012
1. Viitoarea sotie nu va avea dreptul asupra nici unui bun al dvs. de dinaintea căsătorie, cu exceptia cazului in care dvs. vreti si incheiati o conventie matrimoniala prin care alegeti regimul comunitatii conventionale si decideti prin asta sa impartiti unele bunuri ale dvs.

2. In cazul in care alegeti in momentul casatoriei sa aveti regimul matrimonial al comunitatii legale, bunurile achizitionate de oricare dintre soti in timpul casatoriei sunt comune, dar in caz de divort se va stabili partajul in functie de contributia fiecarui sot la achizitionarea bunului, nu contributia la bugetul familiei.
Alex_Munteanu a scris:

2. In cazul in care alegeti in momentul casatoriei sa aveti regimul matrimonial al comunitatii legale, bunurile achizitionate de oricare dintre soti in timpul casatoriei sunt comune, dar in caz de divort se va stabili partajul in functie de contributia fiecarui sot la achizitionarea bunului, nu contributia la bugetul familiei.

Sa inteleg ca daca fac dovada ca din salariul meu (euro/lunar,profesez in afara tarii) se va achizitiona in timpul casatoriei un imobil,in cazul unui divort, la partaj voi fi indreptatita sa primesc o cota parte pe masura contributiei financiare la achizitionarea lui?

Va multumesc !
Exact
1. Observ ca legenda celor 5 ani e raspandita si in afara tarii, mai ceva decat balada Miorita! Si rezista... de ma ia cu rau de la lingurica de cate ori o aud. #-o

2. N-as raspunde asa de "Exact" (ca Alex) la intrebarea dvs. astfel cum a fost formulata.
In cazul lichidarii comunitatii, cota-parte ce revine fiecarui sot se determina pe baza contributiei sale atat la dobandirea bunuriLOR comune, cat si la indeplinirea obligatiiLOR comune.

La plural!
Nu se determina cota parte raportat la fiecare bun in parte.

Si chiar daca am avea un singur bun in comun, trebuie vazut daca n-avem cumva si copii in comun. Caz in care, bunul cumparat de tine + copiii leganati de mine s-ar putea sa faca tot 50% cota de contributie.
Ultima modificare: Luni, 15 Octombrie 2012
romascanu, moderator
Multumesc pt raspuns !
Greu de crezut ca la un salar de 10 ori mai mare ca al lui imparteala ,la o adica, sa se faca in mod egal :(

Alte discuții în legătură

Mostenire copii nelegitimi SVD SVD Ce drepturi de mostenire au copiii nelegitimi (dinafara casatoriei, dar recunoscuti), avind in vedere ca partajul bunurilor comune dintre mine si sotul meu ... (vezi toată discuția)
Drepturi in concubinaj claudymaria claudymaria M-am impacat cu fostul sot dupa ce am divortat si avem deja 4 ani de impacare, timp in care am mai facut inca un copil. Ce drepturi am eu avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)
Concubinajul a4-3 a4-3 Buna seara. Am o nelamurire si desi am vorbit cu un avocat si cu un notar nelamurirea a ramas..In urma divortului meu (am fost casatorita) la partaj am ... (vezi toată discuția)