avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Concubinajul
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Concubinajul

Buna seara. Am o nelamurire si desi am vorbit cu un avocat si cu un notar nelamurirea a ramas..In urma divortului meu (am fost casatorita) la partaj am castigat garsoniera . Momentan locuiesc in garsoniera mea cu logodnicul meu (concubinul) de 4 ani si ceva. Stiu ca dupa 5 ani bunurile comune se impart. Nou nu avem bunuri comune cumparate impreuna... Si vreau sa va intreb:- Concubinul (a) are drept asupra unei garsoniere care a fost castigata la partaj in urma unui divort? (Nu este trecut in nici un act al garsonierei.) Existe vreun pericol ca eu sa pierd garsoniera sau sa impart bunul meu???
Multumesc .
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 12:06, 11 Decembrie 2014
Doamna poate sa treacă nu 5 , 20 de ani sau o eternitate...bunul Dvs propriu adica achiziționat in orice mod ( cumparare, partaj. Moștenire, donatie..) ramane bunul Dvs propriu! Daca va căsătoriti si apoi divorțati imobilul nu intra la partaj. Insa daca Dvs căsătorită fiind, decedati înaintea sotului Dvs acesta va mosteni o cota parte din imobil.
Dreptul concubinului dupa o perioada de ...5, ...10 ...50... de ani de a castiga o parte din averea celuilalt concubin este un mit care a fost dezbatut de sute de ori si demontat pe acest forum (pentru cine citeste).
De retinut pentru toti concubinii: In dreptul roman, concubinii nu au nici un drept la bunurile proprii ale celuilalt concubin, indiferent de anii de concubinaj.
Singura pretentie pe care poate s-o ridice acel concubin este un drept de creanta pentru eventuale investitii proprii sau alte contributii la imbunatatiri aduse bunurilor celuilalt concubin.
Nu se aplică prezumţia legală de bunuri comune bunurilor dobândite de concubini în perioada concubinajului, asa cum se aplica la soti.
:offtopic:
Stiu ca dupa 5 ani bunurile comune se impart.


ce chestie, cum circula vorba in popor, culmea e ca toti " stiu " de 5 ani.. nu de 4 , de 3 sau 7, nu, toti " stiu" ca dupa fix 5 ani bunurile devin comune. Ma tot intreb cand vad astfel de mesaje de unde/ de la ce/ de la cine o fi pornit tarasenia asta.

Bunurile au fost dobandite de dumneavoastra, prin urmare , acestea au calitatea de bunuri proprii.


Nu este aplicabil regimul matrimonial, ce caracterizeaza proprietatea comuna devalmasa, care cuprinde bunurile dobandite de soti, de la data incheierii casatoriei.



Ultima modificare: Joi, 11 Decembrie 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partajarea bunurilor dobandite inainte de casatorie catioara catioara Buna ziua, Sunt divortata si de curand am dobandit prin programul \\"prima casa\\" un apartament. De 2 ani am un prieten, pare o persoana serioasa insa avand ... (vezi toată discuția)
Drepturi in concubinaj claudymaria claudymaria M-am impacat cu fostul sot dupa ce am divortat si avem deja 4 ani de impacare, timp in care am mai facut inca un copil. Ce drepturi am eu avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)
Bun achizitionat inainte si in timpul casatoriei pain pain Buna ziua, Daca achizitionez un bun inainte de casatorie (exemplu: un apartament), ma casatoresc iar apoi divortez, va avea partenerul/a dreptul la acel bun ... (vezi toată discuția)