Buna ziua,
Sunt divortata si de curand am dobandit prin programul "prima casa" un apartament. De 2 ani am un prieten, pare o persoana serioasa insa avand un copil minor in intretienere trebuie sa fiu precauta. Ca atare, daca ne mutam impreuna si traim in concubinaj, poate sa ceara partajarea acestui imobil? sau in cazul unei eventuale casatorii devine bun comun? Apartamentul l-am cumparat in ideea de a-i asigura un acoperis copilului meu. Va multumesc!
Bunurile dobândite anterior căsătoriei sunt bunuri proprii. Concubinajul nu conferă o formă de proprietate comună. Doar dacă în titlul de proprietate apar ambii concubini, ca și cumpărători, bunul este comun.
Nu aveți de ce să vă temeți din punctul acesta de vedere. Bunul este al dvs. Dar, în cazul decesului dvs., dacă veți fi căsătoriți, soțul are dreptul al 1/4 din bunurile lăsate moștenire de dvs.
Va multumesc! In cazul asta pot sa fac un testament sau vreun act prin care sa las acest imobil copilului meu? Acum sunt tanara insa anii trec si nu-mi doresc decat ca lucrurile sa fie lamurite de acum pentru copilul meu. Ratele le platesc eu, mereu, direct din contul meu iar prietenul meu are deja 2 imobile mostenite din partea parintilor lui de la care eu una nu vreau nimic.
O zi buna!
Imobilul a fost dobandit in timpul concubinajului ( in nume propriu de catre unul dintre concubini ), prin urmare , acesta are calitatea de bun propriu .
Bunurile dobandite in timpul relatiei de concubinaj , in situatia expusa de dumneavoastra, nu vor fi supuse partajarii ( nu au calitatea de bunuri comune - coachizite ).
Nu este aplicabil regimul matrimonial, ce caracterizeaza proprietatea comuna devalmasa, care cuprinde bunurile dobandite de soti, de la data incheierii casatoriei.
Sumele de bani investite pentru plata pretului unor bunuri proprii da nastere unui drept de creanta.