avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partajarea bunurilor dobandite inainte de casatorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partajarea bunurilor dobandite inainte de casatorie

Buna ziua,
Sunt divortata si de curand am dobandit prin programul "prima casa" un apartament. De 2 ani am un prieten, pare o persoana serioasa insa avand un copil minor in intretienere trebuie sa fiu precauta. Ca atare, daca ne mutam impreuna si traim in concubinaj, poate sa ceara partajarea acestui imobil? sau in cazul unei eventuale casatorii devine bun comun? Apartamentul l-am cumparat in ideea de a-i asigura un acoperis copilului meu. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:47, 12 Martie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
Bunurile dobândite anterior căsătoriei sunt bunuri proprii. Concubinajul nu conferă o formă de proprietate comună. Doar dacă în titlul de proprietate apar ambii concubini, ca și cumpărători, bunul este comun.

Nu aveți de ce să vă temeți din punctul acesta de vedere. Bunul este al dvs. Dar, în cazul decesului dvs., dacă veți fi căsătoriți, soțul are dreptul al 1/4 din bunurile lăsate moștenire de dvs.
Va multumesc pentru raspuns. O zi buna!
Va multumesc! In cazul asta pot sa fac un testament sau vreun act prin care sa las acest imobil copilului meu? Acum sunt tanara insa anii trec si nu-mi doresc decat ca lucrurile sa fie lamurite de acum pentru copilul meu. Ratele le platesc eu, mereu, direct din contul meu iar prietenul meu are deja 2 imobile mostenite din partea parintilor lui de la care eu una nu vreau nimic.
O zi buna!
Ultima modificare: Marți, 10 Martie 2015
catioara, utilizator
Bunul imobil dobandit este bun propriu.




Imobilul a fost dobandit in timpul concubinajului ( in nume propriu de catre unul dintre concubini ), prin urmare , acesta are calitatea de bun propriu .


Bunurile dobandite in timpul relatiei de concubinaj , in situatia expusa de dumneavoastra, nu vor fi supuse partajarii ( nu au calitatea de bunuri comune - coachizite ).


Nu este aplicabil regimul matrimonial, ce caracterizeaza proprietatea comuna devalmasa, care cuprinde bunurile dobandite de soti, de la data incheierii casatoriei.


Sumele de bani investite pentru plata pretului unor bunuri proprii da nastere unui drept de creanta.


Succes.


Alte discuții în legătură

Partaj parinti necasatoriti catalin_ovidiu catalin_ovidiu As dori sa stiu care sunt drepturile si obligatile parintilor in cazul unei despartiri a doi concubini care au un copil. Am locuit impreuna in strainatate o ... (vezi toată discuția)
Concubinajul si mosteniri MareIntrebare MareIntrebare Buna ziua. As vrea sa stiu care sunt regulile legale in legatura cu mostenirea in cazul concubinajului. Cazul meu. Parinti sunt despartiti. Unul dintre ... (vezi toată discuția)
Partaj in concubinaj Ilenuta123 Ilenuta123 Buna ziua,doresc daca se poate cateva lamuriri.Dupa o convietuire in concubinaj de 8 ani ,la despartire pot primi ceva din ce am investit in locuinta ... (vezi toată discuția)