As vrea sa stiu care sunt regulile legale in legatura cu mostenirea in cazul concubinajului.
Cazul meu. Parinti sunt despartiti. Unul dintre parinti acum sta in concubinaj. As vrea sa stiu daca Doamne fereste se intampla ceva, care sunt regulile legate de mostenire?
Ei stau impreuna deja de 5+ ani, si nu cred ca parintele meu are testament, si mie nu imi place sa vorbesc despre treburile acestea.
Ca copil, mostenirea imi revine automat sau este o posibilitate ca acea persoana sa aiba drepturi asupra bunulilor parintelui meu? (acea persoana are de asemeni copii lor)
Ar trebui sa imi iau inima in dinti si sa vorbesc despre acest lucru cu parintele meu, sau nu am de ce sa ma ingrijorez?
Concubinajul nu da drept la mostenire. Concubinul poate avea un drept de creanta daca a contribuit sa zicem la imbunatatirea vreunui bun al celuilalt concubin.
Dvs ca si fiica sunteti mostenitor rezervatar si aveti dreptul la cota de rezerva succesorala prevazuta de lege, deci chiar daca tatal dvs ar face testament in favoarea concubinei dvs ati culege rezerva, nu i ar reveni toata mostenirea.
Desigur este bine sa discutati cu tatal dvs.
Concubinajul nu da drept de mostenire. In plus daca nu e divortat de mama dvs. aceasta are dreptul la 1/4 din averea lui. Parintele dvs. poate sa-i lase ceva prin testament concubinei, dar fara a va incalca dreptul dvs. la rezerva succesorala.
Nu este aplicabil regimul matrimonial, ce caracterizeaza proprietatea comuna devalmasa, care cuprinde bunurile dobandite de soti, de la data incheierii casatoriei.
Sumele de bani investite pentru plata pretului unor bunuri proprii ori pentru a spori valoarea de circulatie a imobilului dau nastere unui drept de creanta.
Partaj
marius_boss
baiatul meu a stat cu o femeie 8 ani de zile nefiind casatoriti ,copii sau adresa impreuna . el a murit iar eu ca tatal lui nu stiu cat imi revine din ... (vezi toată discuția)
Lamurire
auraneg
buna!... un barbat vaduv din anul 1991, din 2000 isi imparte viata cu o femeie dar fara forme legale,in 2010 femeia are vreun drept legal la patrimoniul ... (vezi toată discuția)