avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua,

am urmatoarea nelamurire, in aprilie 2008 a murit soacra mea , iar in februarie 2011 a murit si socrul meu. Urmasii lor sunt sotia mea si fratele ei care de un an a devenit major. Unde putem face succesiunea avand in vedere ca a trecut aproape 5 ani de la decesul soacrei mele . Mi-a spus cineva ca trebuie in instanta? Cate succesiuni trebuie facute ? Doua?

Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: marius_dutu , utilizator 22:05, 15 Octombrie 2012
Nu trebuie facuta in instanta daca mostenitorii se inteleg. Se vor dezbate succesiv doua succesiuni dupa soacra si dupa socru mai apoi eliberandu se un singur certificate de mostenitor. Competent este notarul de pe raza jdecatoriei unde ultimul defunct a avut ultimul domiciliu. Pentru soacra se va percepe si un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.
buna seara
daca partile se inteleg puteti apela si la serviciile unui mediator si apoi autentificarea la notar a procesului de mediere .
bafta
@end in ce consta mediere sau procesul de mediere in cadrul dezbaterii succesorale pe cale amiabila? Puteti Detalia va rog?

Multumesc...
Joha a scris:

@end in ce consta mediere sau procesul de mediere in cadrul dezbaterii succesorale pe cale amiabila? Puteti Detalia va rog?

Multumesc...


In niciun caz in stabilirea masei succesorale, a mostenitorilor, a cotelor parti cuvenite acestora, care intra in atributiile fie ale notarului, fie ale instantei de judecata.

Poate doar o intelegere privind partajul ar fi de domeniul mediatorului. Dar, ce sa partajezi pana nu iti este atestata calitatea de mostenitor? Ordinea fireasca ar fi alta - dezbaterea succesiunii, obtinerea certificatului si apoi partajul. Dar, daca avem in vedere ca in cadrul procedurii notariale se poate face si partajul, de ce s-ar mai duce succesorii la mediator?

=D>

Asteptam raspunsul acesta dl avocat...dar nu de la dvs....Ci de la @end...

So....procedura notariala succesorala este amiabila, adica nu are nevoie de mediator...ca sa ce?! Daca mostenitorii se inteleg asupra intinderii masei succesorale nu si contesta calitatea..ce sa faca mediatorul?
Stabileste el calitatea mostenitorilor? Cotele ce le revin acestora? Este competent in a dezbate succesiunea?!
Mare lucru medierea..dar hai sa nu o bagam acolo unde nu are nimic a face....B-)
Ultima modificare: Duminică, 14 Octombrie 2012
ContSters250994, utilizator

Alte discuții în legătură

Mediere-succesiune divele divele Se poate face succesiunea prin mediator? Daca da, ce acte sunt necesare? Care sunt pasii? (vezi toată discuția)
Succesiunea valeriuonea valeriuonea nu am dezbatut succesiunea santem trei frati unul renunta in favoarea mea si a surorii mele eu am adus multe imbunatatiri locuintei ce se poate face pentru ... (vezi toată discuția)
Taxa succesiune cu parinti necasatoriti robert paul robert paul Buna seara.Suntem 3 frati.Parintii nostri au cumparat un apartament prin 1979,(pe numele mamei mele-proprietar).Mama mea a murit acum 6 ani,dar n-am facut taxa ... (vezi toată discuția)