Si daca se castiga in instanta, dovedindu-se ca restructurarea a fost nemeinica, neserioasa, nelegala si cerandu-se plata salariilor datorate, cu platile compensatorii ce se intampla?
Am citit ( doctrina) ca sunt considerate plata nedatorata, deci normal e sa fie inapoiate, dar nu am gasit nici un temei legal expres care sa prevada asta. Nu am stiut eu unde sa caut?
Presupun ca se face o compensare, intre sal. datorate, chelt .de judecata si platile compensatorii efectuate deja. Cine face aceasta compensare in practica? E treaba angajatorului sau ar trebui angajatul sa ii atraga atentia?
Stiti pe ce temei platilor compensatorii / concediere individuala li se aplica impozitarea doar cu cota unica ( 16 %)? Eu mi-am prins urechile in Codul Fiscal...
Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie - art.272 alin.1 C.mun.
Obligaţia de restituire se supune principiilor civile de drept comun, în măsura în care prin Codul muncii nu se dispune altfel. Obligaţia de restituire reglementată de art. 272 din Codul muncii nu reprezintă o formă a răspunderii patrimoniale a salariatului, ci se întemeiază pe plata lucrului nedatorat, pe îmbogăţirea fără justa cauza.
Multumesc domnule "elis", pentru toate lamuririle si indicare bazei legale.
Indraznesc sa va mai intreb ceva: ca, pe perioada preavizului, CIM ccontinua sa isi produca efectele stiu. Dar baza legala pe care am gasit-o se refera doar la previzul in caz de demisie, nu si in caz de restructurare a postului. Si ma tem ca asa vor motiva privarea de masina de serviciu: "Nu eram obligati sa iti lasam masina de servici in timpul preavizului, pt ca nu e preaviz de concediere, e preaviz de restructurare de post...si "greutatile" economice, cheltuielile bla, bla..." Adica sa sustina ca nu sunt tinuti sa respecte clauzele CIM in per preavizului dat la restructurare...
Pe perioada preavizului c.i.m. isi produce toate efectele ... intr-adevar, singura reglementare este cea prevazuta la demisie ... eu sunt de parere ca este aplicabila si in cazul concedierii.
Concediere
l4ur
Buna ziua.
Sunt angajat pe postul de consultant IT la o firma de antivirus software (caen 5829). Ieri, alaturi de inca 7 colegi, am fost anuntati ca de la 1 ... (vezi toată discuția)