Intrebare: Faptul ca operatorul meu de telefonie mobila nu utilizeaza un mujloc (soft) prin care sa ma anunte cand am epuizat minutele alocate prin tipul de abonament, poate constitui un motiv de de reziliere a contractului care la nevoie poate avea relevanta si la nivel de instanta?
Lipsa unui astfel de mijloc, desigur ca le convine deoarece trec pe cost majorat, ceea ce le sporeste incasarile inclusiv prin intrari suplimentare.
Aceasta este o atitudine neloiala fata de client.
Din moment ce aveti posibilitatea sa interogati sistemul privitor la minutele disponibile, nu cred ca poate fi un argument ceea ce afirmati dvs. Oricum, in contract si in TCG (termenii si conditiile generale) nu exista un astfel de motiv de reziliere.
Nu cred ca poate fi un motiv in sensul celor dorite de dvs. Aveti posibilitatea de a va consulta minutele disponibile prin serviciul cronos. Referitor la reziliere inainte de finalizarea perioadei contractuale, aceasta se poate face numai daca puteti dovedi ca furnizorul nu si-a onorat obligatiile contractuale, sau ca acel contract contine clauze abuzive, caz in care aveti posibilitatea de a solicita rezilierea contractului inainte de termen.
In caz contrar, aveti doar posibilitatea de a solicita denuntarea unilaterala a contractului inainte de termen in baza legii nr. 161/2010, cu suportarea contravaloarii abonamentului de la data la care solicitati rezilierea contractului si pana la finalizarea trermenului contractual.
Legea 161/2010 pentru modificarea art. 84 din Legea nr. 296/2004 privind Codul consumului si a Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 497 din 19 iulie 2010
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Art. I
Articolul 84 din Legea nr. 296/2004 privind Codul consumului, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 224 din 24 martie 2008, se modifica si va avea urmatorul cuprins: "Art. 84
Dreptul consumatorului la denuntarea sau rezilierea contractului nu poate fi Anulat sau restrans de nicio clauza contractuala sau intelegere intre parti, in cazurile prevazute de lege, aceasta fiind considerata nula de drept.
Drepturile partilor referitoare la o justa despagubire nu vor fi afectate in cazul denuntarii unilaterale."
Art. II
In anexa la legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea i, nr. 305 din 18 aprilie 2008, la punctul (1), litera j) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"j) restrang sau anuleaza dreptul consumatorului de a denunta sau de a rezilia unilateral contractul, in cazurile in care: comerciantul a modificat unilateral clauzele prevazute la lit. e);
comerciantul nu si-a indeplinit obligatiile contractuale;
comerciantul a impus consumatorului, prin contract, clauze referitoare la plata unei sume fixe in cazul denuntarii unilaterale;".
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul ROmaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicaTa.