avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire casa

Buna ziua!Suntem 4 surori,ce avem in proprietate,in parti egale,casa parinteasca.Dupa moartea parintilor,de care toate am avut grija,una dintre surorile mele,avand o situatie materiala mai dificila,a insistat sa foloseasca,ea si familia pentru 1an,casa ca si locuinta personala,urmand sa plateasca ea impozitul integral si bineinteles consumurile,pt 1an am fost toate de acord,fara a avea pretenti de chirie,mai ales fiindca noi locuim in strainatate,chiar daca suntem si cetateni romani. .Problema este ca de atunci au trecut mai bine de 6ani,si se comporta ca si cand ar fi vorba numai de proprietatea ei,se opune vanzarii sau darea in chirie a casei,dar nu a facut in toti acesti ani nimic pt mentinerea in buna stare a proprietatii.Niste cunostinte ne-au informat ca ar incerca sa devina de drept singura proprietara a casei,dat fiind faptul ca ar exista o lege prin care i s-ar recunoaste acest drept,daca e singura ce foloseste imobilul timp de 10 ani.As dori sa stiu ,daca intradevar exista asa o lege,si in orice caz ,ma intereseaza mai ales in situatile de genul acesta ce anume prevede la lege ca drepturi si obligatii?Multumesc anticipat pt raspunsuri!
Probabil că cei care s-au referitla acea lege, făceau referire la uzucapiune.
Sora dvs. nu va putea uzucapa, adică să devină proprietar pe toată casa , ca urmare a posesiei îndelungate, deoarece pentru acest lucru ar trebui să fie îndeplinite mai multe condiţii. ( vedeţi art . 1846-1847 din vechiul cod civil).

Uzucapiunea este un mod de a dobandi proprietatea de catre posesorul neproprietar si apare ca o sanctiune impotriva proprietarului neposesor care se dezice de proprietatea sa si ramane inactiv fata de stapanirea de catre posesor. In opinia mea, data fiind situatia expusa, cred ca este posibil ca sora dvs sa incerce sa dobandeasca proprietatea prin uzucapiune. Rezolvarea situatiei este iesirea din indiviziune - impartirea imobilului intre coproprietari.
Multumesc pt raspuns,as vrea sa stiu iesirea din indiviziune cum se obtine?
Uzucapiunea aplicabilă în speţă este cea reglementată de vechiul cod civil. A se vedea art.6(4) din noul cod:

(4) Prescripțiile, decăderile și uzucapiunile începute și neîmplinite la data intrării în vigoare a legii noi sunt în întregime supuse dispozițiilor legale care le-au instituit

Va trebui să opereze intervertirea posesiei într-o posesie utilă. Doar aşa ar putea să uzucapeze în calitate de coproprietar.

Soluţia este, aşa cum vi s-a sugerat, un partaj. Dacă sora vrea imobilul, va trebui să achite sulta, devenind unic proprietar. Dacă nu-l vrea, imobilul se va vinde şi se va împărţi preţul.

De uzucapiune nu se pune problema, pentru ca nu e indeplinit termenul si daca ar fi sa se uzucapeze in contradictoriu cu cineva cu domiciliul in strainatate e mai mult de 10 ani.

Mie mi se pare relevant in speta daca a fost dezbatuta succesiunea, respectiv daca aveti sau nu emis un certificat de mostenitor in care sunt trecute ca proprietar pe imobil cele 4 surori. Daca nu e dezbatuta succesiunea puteti avea o problema, nu de la uzucapiune e cazul sa va faceti griji.

Daca ati dezbatut succesiunea, pasul urmator e partajul, o procedura notariala sau judiciara (un proces) prin care bunul se imparte fie in natura, fie in natura catre unul din mostenitori iar ceilalti primesc o suma de bani numita sulta cu titlu de echivalent.

Daca nu ati dezbatut succesiunea, as fi curios sa stiu daca ati acceptat in mod expres sau macar neechivoc succesiunea, respectiv daca ati declarat in scris, la notar, ca acceptati succesiunea sau ati facut acte de administrare pe bunurile defunctilor.
Inteleg ca ati contribuit la cheltuielile cu inmormantarea, dar va fi dificil de dovedit acest lucru, exceptand situatia in care ati pastrat niste chitante si facturi de la respectiva ocazie.

Alte discuții în legătură

Uzucapiune carmenbarbulescu carmenbarbulescu Am uitat să precizez faptul ca matuşa şi unchiul meu nu au avut copii. ªi încă ceva...va rog..ce înseamna faptul că mama nu a acceptat moştenirea de ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune partiala favex favex Parintii mei au cumparat un teren cu chitanta de mana in 1956 iar in 1957 au construit o casa fara autorizatie de construire. Au inscris terenul si casa in ... (vezi toată discuția)
Pot invoca uzucapiunea? Albertina Albertina Buna ziua. As avea nevoie si eu de un sfat in legatura cu situatia in care se afla bunicul meu. Voi apela si la un avocat, dar as vrea intai sa imi fac o ... (vezi toată discuția)