avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Document incheiat in anul 2002 - FALS
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Document incheiat in anul 2002 - FALS

In anul 2002 s-a intocmit de catre o persoana un proces verbal fals, in sensul ca nu a fost semnat de catre o persoana din lista integrala, aceasta nefiind in tara la acel moment. S-a atacat documentul la parchet si politie, dar nu s-a rezolvat nimic. Tot ce s-a putut obtine a fost o declaratie data in fata organului de cercetare penala in care persoana in cauza, a declarat ca nu a fost in tara la acel moment, nu a semnat p.v. si nici nu a delegat pe altcineva sa semneze in locul lui.
Din anul 2002 si pana in prezent acest inscris a fost si este invocat la instantele de judecata pt a produce in mod injust efecte juridice, ceea ce s-a si intamplat, obtinindu-se mai multe hotarari judecatoresti prin care mai multe persoane sunt obligate sa achite sume de bani.....Mai mult, acestea au fost puse in executare silita si obtinuti banii.
( S-au invocat la instanta aceste aspecte - ca docum este fals - dar nu s-a tinut cont de nimic pana acum )

Se mai poate ataca acest act fals la parchet sau instanta civila ( eventual in baza art. 183 si 184 c.p.c. ) ? Avand in vedere ca infractiunea de fals si uz de fals este continuata ? Exista un termen care opereaza in acest caz ?
Daca da, rog sa se precizeze si o baza legala. Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 15 Octombrie 2012
Krissia ., Alte profesii
Cel mai recent răspuns: Krissia . , Alte profesii 00:56, 22 Martie 2013
Daca in urma cercetarii penale s-a dat NUP pentru comiterea infractiunilor de fals si uz de fals mai aveti sanse numai in instanta civila, printr-o actiune in anularea actului (daca exista in original) sau desfiintarea totala sau partiala.
Nu am cum sa obtin documentul in original, decat sa solicit instantei sa il depuna la dosar parata. Am mai solicitat asta, dar....instanta nu s-a pronuntat. Nu am decat copia xerox a acestuia.
Si cu termenul ? Am primit o hotarare in 23.08.2012. Sunt legata de termenul prev de art 284 c.p.p. pt plangere penala ? Cercetarea s-a efectuat in alta cauza cu alte parti. Eu nu am fost parte in dosar.
Termen de 30 zile pt instanta civila ? Sau pot oricand sa introduc actiune la instanta pt anulare ?
Ultima modificare: Luni, 15 Octombrie 2012
Krissia ., Alte profesii
1. Solicitati instantei sa se prezinte originalul.
Art. 139 -C.proc.civ.
(1)Partea care a depus un înscris în copie certificată este datoare să aibă asupra sa la şedinţă originalul înscrisului sau să-l depună mai înainte în păstrarea grefei, sub pedeapsa de a nu se ţine seama de înscris.
(2)Dacă partea potrivnică nu poate să-şi dea seama de exactitatea copiei faţă cu originalul înfăţişat în şedinţă, judecătorul va acorda un termen scurt, obligând partea să depună originalul în păstrarea grefei.
Art. 178
(1)Când una din părţi declară că nu recunoaşte fie scrisul, fie semnătura, instanţa va păşi la verificarea înscrisului.
(2)Spre acest sfârşit, preşedintele instanţei va obliga pe cel căruia i se atribuie scrierea sau semnătura să scrie şi să semneze sub dictarea sa, părţi din înscris.
(3)Refuzul de a scrie va putea fi socotit ca o recunoaştere a scrisului.

2. Nu sunteti tinuta de termenul prevazut la art 284 (termenul de prescriere a raspunderii pentru infractiunea de uz de fals curge de la data savarsirii infractiunii, adica de la data folosirii inscrisului), asa ca s-a prescris in 5 ani.

3. Puteti introduce oricand actiune in anulare, dar daca nu exista originalul cred ca este mai indicat sa faceti o actiune in desfiintarea inscrisului.


Multumesc pt sfaturi.

Normal, s-a prescris. Dar daca l-a tot folosit iar in acest timp am invocat instantelor mereu acest lucru, ca este fals si nu s-au luat masuri de cercetare a inscrisului in vederea constatarii daca este sau nu fals, mai putem vorbi de prescriere ? Ultima oara l-a folosit in anul 2008, invocandu-l la instanta civila pt a obtine efecte juridice. Mai putem vorbi de prescriere ?
Ar fi uz de fals comis in 2008. Se prescrie in 2013 daca nu se rezolva pana atunci.
Ultima modificare: Joi, 25 Octombrie 2012
tgeorgescu, utilizator

Alte discuții în legătură

Fals in inscrisuri romex romex Stimati forumisti , va rog o lamurire : -Am facut o plangere penala impotriva unei persoane intrucat intr-un proces de partaj a depus un act -dupa ... (vezi toată discuția)
Prescriptie falsificare documente si uz de fals ulises10 ulises10 Poate ca cineva ma poate sfatui cum sa procedez. In anul 2004, partea reclamanta falsifica documentele pe care le foloseste intr-un proces civil care se ... (vezi toată discuția)
Instanta, intr-un proces civil. este obligata sa sesizeze organele penale in cazul constatarii unei infractiuni? cosdep cosdep 1. Intr-un proces civil, in urma unei expertize financiar contabile expertul a sesizat instanta asupra unor aspecte savarsite de una din parti, care pot fi ... (vezi toată discuția)