avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... FALS IN INSCRISURI
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

FALS IN INSCRISURI


Stimati forumisti , va rog o lamurire :

-Am facut o plangere penala impotriva unei persoane intrucat intr-un proces de partaj a depus un act -dupa parerea noastra fals -
Va rog sa-mi spuneti cum se poate da o rezolutie de catre organele de cercetare , daca partea reclamata nu prezinta actul in original pentru expertiza grafologica ?
Instanta de judecata poate lua in considerare doar o copie a unui inscris sub semnatura privata si poate decide -in cazul de fata - pierderea unei case ????
Va rog sa ma lamuriti in ce consta atestarea unui act ca fiind fals ?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: romex , utilizator 09:38, 25 Iunie 2012
1. In cazul in care se ajunge in instanta, atata timp cat nu se prezinta originalul, acesta nu poate fi anulat (copiile certificate nu se pot anula), in schimb daca in urma cercetarii penale reiese ca inscrisul nu corespunde realitatii el poate fi desfiintat total sau partial, chiar daca originalul nu este prezentat.

Art. 139 - Cod procedura civila

(1)Partea care a depus un inscris in copie certificata este datoare să aiba asupra sa la sedinta originalul inscrisului sau sa-l depuna mai inainte in pastrarea grefei, sub pedeapsa de a nu se tine seama de inscris.

(2)Daca partea potrivnica nu poate sa-si dea seama de exactitatea copiei fata cu originalul infatisat in sedinta, judecatorul va acorda un termen scurt, obligand partea să depuna originalul in pastrarea grefei.

2. Latura obiectiva a infractiunii prevazute de Codul Penal la art 290, consta in actiunea de falsificare prin contrafacerea scrierii sau a semnaturii, ori prin alterarea inscrisului in orice mod, si folosirea inscrisului falsificat ori incredintarea sa spre folosire altei persoane. Persoana care a folosit inscrisul dovedit ca fiind fals, chiar daca nu este identificat autorul falsului, este pasibila de comiterea infractiunii de uz de fals (art.291CP).
Va multumesc pentru amabilitatea raspunsului . In fapt s-a ajuns in instanta . Trebuie sa se plateasca taxa de timbru si trebuie sa se prezinte originalul instantei , nu ?
In acelasi timp am facut plangere penala pentru fals si deja am fost audiati , cei care contestam legalitatea actului . Partea acuzata nu trebuie sa prezinte originalul pentru expertiza ? Daca nu il prezinta organelor de cercetare cum se poate da o rezolutie ? Si apoi instanta poate lua o hotarare care sa tina loc de act de proprietate in cazul in care actul face referire la un "contract de imprumut -antecontract de vanzare -cumparare " ?
Va multumesc din suflet
(sunt doua topicuri cu aceeasi speta, ar trebui unite)

cum vi s-a spus si mai sus, daca nu aduce originalul, nu se tine seama de respectivul inscris.
Va multumesc din nou pentru amabilitate .Asa e , e acelasi subiect .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza grafoscopica a semnaturii unui document in copie Irinel Antoniu Irinel Antoniu Reclamantul depune un contract in copie, cu mari obligatii financiare pentru parat. Reclamantul sustine copia contractului cu un martor care declara ca l-a ... (vezi toată discuția)
Document incheiat in anul 2002 - fals Krissia . Krissia . [b]In anul 2002[/b] s-a intocmit de catre o persoana un proces verbal fals, in sensul ca nu a fost semnat de catre o persoana din lista integrala, aceasta ... (vezi toată discuția)
Fals in inscrisuri mircea53 mircea53 In timpul procesului meu de partaj, avocatul partii adverse a prezentat copii dupa inscrisuri autentificate de acesta ca fiind identice cu originalul, ... (vezi toată discuția)