avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1062 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... prescriptie falsificare documente si uz de fals
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

prescriptie falsificare documente si uz de fals

Poate ca cineva ma poate sfatui cum sa procedez.
In anul 2004, partea reclamanta falsifica documentele pe care le foloseste intr-un proces civil care se judeca in lipsa si fara stirea mea (partea parata) si in baza carora obtine sentinta favorabila.
In anul 2010 partea parata afla de acea sentinta si face recurs impotriva, aratand ca acele documentele erau false si ca nu a putut participa la procesul civil din anul 2004 pt a se apara, pt ca s-au facut erori de procedura.
Se admite recursul y se decide rejudecarea procesului civil. In 2010 se incepe rejudecarea, iar partea reclamanta foloseste din nou acelasi probe, documentele falsificate in anul 2004 si face din nou acelasi declaratii false.
In paralel, partea parata depune plangere penala la parchet impotriva partii reclamante, aratand ca aceasta a falsificat documentele in 2004, a facut uz de ele si a facut declaratii false in fata instantei, atat in procesul civil din 2004 cat si in 2010.
Se judeca procesul civil si in ciuda faptului ca partea parata a aratat ca probele sunt false (dar nu are suficiente contraprobe), instanta da totusi crezare documentelor false si declaratiilor partii reclamante si hotaraste din nou in favoarea partii reclamante.
Partea parata asteapta sa se termine cercetarea, ca partea reclamanta sa fie judecata si condamnata pt fals, uz de fals si fals in declaratii intr-un proces penal, pt ca apoi sa foloseasca sentinta penala pt a anula sentinta civila pe care partea reclamanta a obtinut-o cu documentele false.
Abia in iunie 2012 apare si rezolutia procuraturii care zice ca faptele (fals, uz de fals si fals in declaratii) au prescris ??? pt ca s-au produs in anul 2004 si au trecut peste 5 ani de atunci. Nu zice nimic de faptul ca uzul de fals si falsul in declaratii s-a repetat si in 2010.
Ce se poate face acum?
Ultima modificare: Joi, 21 Iunie 2012
ulises10, utilizator
Cel mai recent răspuns: ulises10 , utilizator 16:20, 4 Iulie 2012
Uzul de fals , se considera a fi o infractiune continuata , astfel ca se prescrie atunci cand inceteaza consecintele juridice ale infractiunii , cele produse de inscrisul falsificat.
Astfel :
Infractiunea de fals , se prescrie in temen de 5 ani.
In mod norma , uzul de fals se prescrie in termen de 5 ani.
Termenul incepe sa curga de la ultima folosire a actului. Adica daca azi se foloseste acel act, se comite o noua infractiune de uz de fals, care urmeaza a se prescrie peste alti 5 ani.
Ultima modificare: Joi, 21 Iunie 2012
Radu Gabrian, Mediator
sa inteleg ca solutia procurorului este gresita. poate ca a prescris falsul, dar uzul de fals si falsul in declaratii, nu. ce pot face in acest caz? am nevoie de sentinta penala pt a anula sentinta civila incorecta.
Ca sa putem raspunde trebuie sa cunoastem cand inceteaza consecintele juridice ale actului falsificat si eventual care este acel act.
Daca puteti , detaliati pe acest apect.
Pe de alta parte , trebuie cunoscut daca mai sunteti in termenul legal de 20 de zile de atacare a rezolutiei procurorului , la procurorul ierarhic superior al acestuia sau de atacare a acesteea in instanta , daca procurorul ierarhic superior nu solutioneaza plangerea in termen de 20 de zile de la primire .
rezolutia procurorului a fost redactata cu data de 21.05.2012 dar a fost comunicata in data de 18.06.2012.
este vorba de doua acte in copie pe care partea reclamanta le-a falsificat in 08/2004 inainte de inceperea procesului:
1. un contract de munca in copie cu durata determinata din strainatate, incheiat in 00/01/2003 si incetat in 00/01/2004, si pe care cu ajutorul unui fals traducator autorizat (care a stampilat si certificat exactitatea traducerii cu stampila si numarul altui traducator autorizat) l-au modificat si apoi l-au tradus in asa fel incat sa para ca in data de 00/05/2004 a fost transformat in contract pe perioada indefinita (cu durata nedeterminata);
2. un fluturas de salar in copie din strainatate din luna 08/2003 pe care cu ajutorul aceluiasi "traducator autorizat" l-au modificat, tradus si apoi la depus la dosar ca fiind o "adeverinta de salar eliberata de intreprinderea ................." la data de 00/08/2004. desigur ca din nou "traducatorul" a stampilat si certificat exactitatea traducerii cu stampila si numarul unui alt traducator autorizat.
Aceste falsuri au fost folosite si au stat la baza sentintelor, atat in procesul din 2004, cat si la rejudecare, in anul 2010.
Ultima modificare: Vineri, 22 Iunie 2012
ulises10, utilizator
1.Contractul incheiat , a expirat si conform afirmatiilor dvs , nu mai produce consecinte juridice .
2.Se pare ca acelasi lucru este valabil si pentru al doilea inscris.
Oricum , se pare ca sunteti in termen si ca aveti posibilitatea legala sa formulati plangere impotriva rezoilutiei procurorului in termenul si in conditiile aratate mai sus.
Este recomandabila consultarea unui avocat iscusit care sa vada actele si lucrarile dosarului si daca se poate face ceva , sa stabiliti o strategie juridica comuna de abordare a problemelor.

Alte discuții în legătură

Inscris fals cuziamusia cuziamusia Prima persoana falsifica un inscris, deci comite infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata. A doua persoana foloseste acest inscris la ... (vezi toată discuția)
Acte furate folosite ca probe cuziamusia cuziamusia Buna ziua. Va rog sa ma indrumati pt a depune o plangere penala: 1.La ce articol se incadreaza, folosirea intr-un proces civil in Romania, ca probe de catre ... (vezi toată discuția)
Cerere marire pensie alimentara cuziamusia cuziamusia Intr-un proces civil pt marirea pensiei intretinere copil, inceput in august 2004, mama copilului (reclamanta) isi bazeaza cererea pe doua probe depuse la ... (vezi toată discuția)