Achizitionez servicii intracomunitare de publicitate Google Adwords, factura imi vine in lei de la Google Ireland (au reprezentanta in Romania), o declar in decl. 390.
Daca factura emisa de Google are tva de 24% si are inscris un cod valid de tva emis de Romania, atunci nu trebuie declarata in 390.
Daca factura este fara tva si codul de tva al Google este cel emis de autoritatile din Irlanda, atunci trebuie sa faceti taxare inversa si sa declarati in 390.
Reprezentantele nu pot realiza in Romania venituri proprii, ci numai in numele firmei mama. De aceea eu zic ca factura este fara tva si avind CUI din Irlanda.
Atentie, firma din Romania beneficiara a serviciilor are obligatia sa fie inreg in ROI.
Facturile pot fi emise in orice moneda, faptul ca este in lei nu inseamna ca firma este inregistrata in Romania.
Firma din Romania beneficiara a serviciilor de publicitate este inregistrata in ROI, intocmeste decl. 390VIES pentru factura in lei emisa de Google Ireland care are cod valid de tva, deci este taxare inversa.
Eu am intrebat daca trebuie sa declar la AFP ceva....contract de prestari servicii externe , nu am asa ceva.
Eu nu am putut deschide acel link si am crezut ca s-a uitat semnul de intrebare.
La fisc se declara numai contractele incheiate intre persoane juridice rezidente si pers juridice nerezidente care se desfasoara pe teritoriul Romaniei cf art 8, alin 7.1:
(7^1) Persoanele juridice române, persoanele fizice rezidente, precum şi sediile permanente din România aparţinând persoanelor juridice străine beneficiare ale unor prestări de servicii de natura activităţilor de lucrări de construcţii, montaj, supraveghere, consultanţă, asistenţă tehnică şi orice alte activităţi, executate de persoane juridice străine sau fizice nerezidente pe teritoriul României, au obligaţia să înregistreze contractele încheiate cu aceşti parteneri la organele fiscale competente, potrivit procedurii instituite prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Contractele încheiate pentru activităţi desfăşurate în afara teritoriului României nu fac obiectul înregistrării potrivit prezentelor dispoziţii. Pentru încadrarea ca sediu permanent a unui şantier de construcţii sau a unui proiect de construcţie, ansamblu ori montaj sau a activităţilor de supraveghere legate de acestea şi a altor activităţi similare se va avea în vedere data de începere a activităţii din contractele încheiate sau orice alte informaţii ce probează începerea activităţii. Perioadele consumate pentru realizarea unor contracte conexe care sunt legate în mod direct cu primul contract ce a fost executat se adaugă la perioada care s-a consumat la realizarea contractului de bază. (în vigoare de la 1 ian. 2012)
Cum Google nu va desfasoara aceste activitati pe teritoriul Romaniei nu trebuie inreg contractul la finante.