avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... cine este tras la raspundere pentru facturi ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

cine este tras la raspundere pentru facturi false-angajatul sau angajatorul?

buna ziua,

va rog sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari:

1. Angajatul emite facturi false la cererea angajatorului, in cazul unui control cine este tras la raspundere?
angajatul sau angajatorul?angajatul i-a spus ca nu vrea sa aiba probleme, iar angajatorul i -a zis ca doar angajatorul este tras la raspundere.
Ce se poate intampla cu angajatul?

Cel mai recent răspuns: Alin Gon , Avocat 20:21, 16 Octombrie 2012
In opinia mea, pentru infractiunea de fals raspunde angajatul. Pentru plata prejudiciului statului raspunde societatea (angajatorul) care are dreptul sa se indrepte pentru recuperarea pagubei impotriva angajatului. Ordinul angajatorului nu scuza incalcarea legii de catre angajat.
Raspunderea penala poate fi atrasa atat asupra persoanelor fizice dar si asupra persoanelor juridice (cu exceptia statului, autoritatilor publice si institutii publice care desfasoara activitati ce nu pot face obiectul dreptului privat ) conform art. 19 ind. 1 din codul penal. Dupa parerea mea cei care ar putea fi trasi la raspundere penala in situatia data sunt: societatea, angajatul, administratorul si orice presoana care v-a determinat sa intocmiti acte false inclusiv persoanele in a caror subordine va aflati si care supervizeaza activitatea dumneavoastra in firma (director financiar, economic, manager, cenzor, etc)
Ultima modificare: Marți, 16 Octombrie 2012
Alin Gon, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare decizie curte de conturi Ramona24 Ramona24 Buna seara, Exista o decizie a curtii de conturi ( ramasa definitiva si irevocabila prin sentina) privind recuperare de catre entitatea publica a ... (vezi toată discuția)
Fals in inscrisuri sub semnatura privata si evaziune fiscala Mihaela Hornea Mihaela Hornea La 12.06.2007 DGFP sesizeaza organele de cercetare penala ca, urmare unei verificari efectuate la soc.D SRL(formata din doi asociati, amandoi administratori ... (vezi toată discuția)
Sa intelegem mai bine legea si procedura legala! Just-drept Just-drept A) = Art.52, alin.3 din Constitutia Romaniei, spune: Statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. Răspunderea statului ... (vezi toată discuția)