va rog sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari:
1. Angajatul emite facturi false la cererea angajatorului, in cazul unui control cine este tras la raspundere?
angajatul sau angajatorul?angajatul i-a spus ca nu vrea sa aiba probleme, iar angajatorul i -a zis ca doar angajatorul este tras la raspundere.
Ce se poate intampla cu angajatul?
In opinia mea, pentru infractiunea de fals raspunde angajatul. Pentru plata prejudiciului statului raspunde societatea (angajatorul) care are dreptul sa se indrepte pentru recuperarea pagubei impotriva angajatului. Ordinul angajatorului nu scuza incalcarea legii de catre angajat.
Raspunderea penala poate fi atrasa atat asupra persoanelor fizice dar si asupra persoanelor juridice (cu exceptia statului, autoritatilor publice si institutii publice care desfasoara activitati ce nu pot face obiectul dreptului privat ) conform art. 19 ind. 1 din codul penal. Dupa parerea mea cei care ar putea fi trasi la raspundere penala in situatia data sunt: societatea, angajatul, administratorul si orice presoana care v-a determinat sa intocmiti acte false inclusiv persoanele in a caror subordine va aflati si care supervizeaza activitatea dumneavoastra in firma (director financiar, economic, manager, cenzor, etc)