Buna seara,
Exista o decizie a curtii de conturi ( ramasa definitiva si irevocabila prin sentina) privind recuperare de catre entitatea publica a prejudiciului creat Consiliului local, prejudiciu reprezentand o suma de bani. De la cine se recupereaza aceasta suma cum se procedeaza in aceasta situatie? SE atrage raspunderea personala/patrimoniala ordonatorului de credite/a directorului entitatii?Ideea e ca entitatea tot in subordinea Consiliului se afla?
ms.
Prejudiciul se recupereaza de la persoana/persoanele care se face/fac responsabila/responsabile de crearea prejudiciului respectiv; prejudiciul se recupereaza pe calea instantei sau pe calea unei intelegeri/unui angajament de plata cu angajatorul.
Iata ce prevede Codul muncii:
Art. 254 (1)Salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor.
(2)Salariaţii nu răspund de pagubele provocate de forţa majoră sau de alte cauze neprevăzute care nu puteau fi înlăturate şi nici de pagubele care se încadrează în riscul normal al serviciului.
(3)În situaţia în care angajatorul constată că salariatul său a provocat o pagubă din vina şi în legătură cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o notă de constatare şi evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul părţilor, într-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicării.
(4)Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul părţilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decât echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Art. 255 (1)Când paguba a fost produsă de mai mulţi salariaţi, cuantumul răspunderii fiecăruia se stabileşte în raport cu măsura în care a contribuit la producerea ei.
(2)Dacă măsura în care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinată, răspunderea fiecăruia se stabileşte proporţional cu salariul său net de la data constatării pagubei şi, atunci când este cazul, şi în funcţie de timpul efectiv lucrat de la ultimul său inventar.
Multumesc.Iar atunci cat paguba s-a produs din vina exclusiva a managerului institutiei, pur si simpu el manager/directorul rapunde solidar cu salariul? paguba este mare peste 200.000 lei. In aceasta situatie I se retine din salariu?
Paguba fiind destul de mare, probabil se va alege varianta executarii silite imobiliare (pentru a se asigura recuperarea intr-adevar a pagubei!), asta doar daca managerul respectiv mai are ceva pe numele sau...daca intre timp nu i s-au "evaporat" toate bunurile de pe numele sau!
cine hotaraste executarea? in baza sentintei irevocabile? procesul a fost cu institutia, el este ordonatorul de credite/reprezentantul institutiei intr-adevar . si daca nu au ce executa?
si inca o intrebare- poate sa raspunda si contabilul in aceasta conditie? cum prin process ?
va multumesc mult.
Demisie
romavocar
am constatat un prejudiciu,am anuntat seful direct si personalu de la security.S-au luat declaratii de la persoanele respective care au confirmat ca s-au ... (vezi toată discuția)