avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare bani greseala angajat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare bani greseala angajat

Buna ziua,
Lucrez la o agentie de turism. Am facut o greseala la o rezervare a clientilor arondati mie. La 2 luni dupa acea rezervare cand am dat biletele turistul a observat. S-a rezolvat situatia si turistii au plecat insa acest fapt a adus un prejudiciu firmei de aprox. 700 euro. Intrebarea mea este daca angajatorul poate sa-mi ceara sa-si recupereze intreg prejudiciul de la mine presonal ca si angajat, cu toate ca platile catre furnizori au fost facute de acesta si documentele au trecut prin mana mea dar si al colegilor si nimeni nu a observat greseala. Deja am contribuit cu 75% din salariu ...
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:35, 30 Iunie 2017
Documentele trebuiau verificate de alti angajati dpdv al legalitatii sau al calcularii cuantumului pachetului turistic?

Art. 254-Codul Muncii
(1) Salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor.
(2) Salariaţii nu răspund de pagubele provocate de forţa majoră sau de alte cauze neprevăzute care nu puteau fi înlăturate şi nici de pagubele care se încadrează în riscul normal al serviciului.
(3) În situaţia în care angajatorul constată că salariatul său a provocat o pagubă din vina şi în legătură cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o notă de constatare şi evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul părţilor, într-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicării.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul părţilor, conform alin. (3) , nu poate fi mai mare decât echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

Art. 255
(1) Când paguba a fost produsă de mai mulţi salariaţi, cuantumul răspunderii fiecăruia se stabileşte în raport cu măsura în care a contribuit la producerea ei.
(2) Dacă măsura în care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinată, răspunderea fiecăruia se stabileşte proporţional cu salariul său net de la data constatării pagubei şi, atunci când este cazul, şi în funcţie de timpul efectiv lucrat de la ultimul său inventar.
Multumesc mult de ajutor, m-am lamurit. Nu avem un "indrumar" cu privire la cine ce trebuie sa verifice, fiecare suntem atenti la toate rezervaririle.
Solicitati angajatorului sa emita o procedura operationala de verificare a documentelor . Astfel , se va putea constata din timp greselile efectuate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata angajament inventar bogdans77 bogdans77 Buna ziua,la firma la care lucrez s-a facut inventarul si a iesit minus o suma.Poate sa imi spuna cineva cum este legal sa se imparta suma de plata la ... (vezi toată discuția)
Pot fi trasă la răspundere pentru lipsa ieșită în gestiune? Mihaela 85 Mihaela 85 Bună ziua aș vrea să știu dacă pot fi trasă la răspundere pentru lipsa ieșită în gestiune preluată cu inventar chiar dacă nu am desfășurat ... (vezi toată discuția)
Decizie de imputare - lucrator gestionar dmmagazin dmmagazin Doresc sa stiu care sunt temeiurile de drept si de fapt care pot determina angajarea raspunderii materiale. Sunt lucrator gestionar impreuna cu alte 2 colege ... (vezi toată discuția)