avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... consecinte juridice/pecuniare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

consecinte juridice/pecuniare

ce consecinte juridice/pecuniare poate avea un pensionar gr.2 daca a lucrat la o persoana juridica cu convectie platindu-si impozit la ad-tia financiara conf cod civil 10%?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:14, 17 Octombrie 2012
1. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice spune:

Art. 69
In raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire;
b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu pastrarea capacitatii de autoingrijire;
c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.

2. Fiind pensionar de invaliditate gr.II inseamna ca nu are capacitate de munca deci nu poate sa presteze nici un fel de munca.

3. - In situatia prezentata va fi obligat sa restituie pensia pe perioada cat a obtinut venituri din activitatea prestata in baza conventiei civile.
- Mai mult, i se poate inceta pensia de invaliditate sai i se poate transforma in pensie de invaliditate gr.III, cu drept de munca 4 ore pe zi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt pensionar de invaliditate gr.ii, pot obtine venituri din activitatea de pfa? radu99wuu radu99wuu Sunt titular PFA si am contract de colaborare pentru prestari servicii cu o Companie srl. Sunt pensionar cu grad ll de invaliditate. Legea 263/2010 ... (vezi toată discuția)
Drept de munca sorina_h2004 sorina_h2004 BUNA ZIUA, Va rog sa-mi spuneti daca o persoana cu pensie de boala grd II fara drept de munca poate obtine drept de munca program redus(1-2 h) fara sa-i ... (vezi toată discuția)
Pensionare medicala si i.i. TANASE ILEANA TANASE ILEANA Buna seara,am 49 de ani,urmeaza sa ma pensionez medical(am o vechime in munca de 25 de ani).De curand mi-am infiintat o intreprindere individuala si prestez ... (vezi toată discuția)