avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Termenul de depunere a întâmpinãrii
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Termenul de depunere a întâmpinãrii

Daca parata a depus intampinarea in data de 12.10.2012 iar ziua procesului a fost in data de 16.10.2012 se poate invoca exceptie pe procedura deoarece nu a respectat termenul de 5 zile conform art 101 alin 1 c.pr.civ ? Ce se inampla in acest caz ? Intampinarea devine nula?
Multumesc pt raspuns
Nu exista o sanctiune in cazul nedepunerii intampinarii cu 5 zile inaintea termenului de judecata. Nu mai opereaza sanctiunea decaderii, conform actualei legislatii.
Sanctiunea nedepunerii intampinarii

Art. 203. - (1) Intampinarea este obligatorie, in afara de cazurile in care legea prevede in mod expres altfel.
(2) Nedepunerea intampinarii in termenul prevazut de lege atrage decaderea paratului din dreptul de a mai propune probe si de a invoca exceptii, in afara celor de ordine publica, daca legea nu prevede altfel.

Care este termenul pentru depunerea intampinarii dupa legislatia actuala ?

Depunerea intampinarii Legea 76/2012

La alin. (1) al art. 196 (art. 201 forma republicata) din noul Cod de procedura civila se arata ca ?paratul este obligat sa depuna intampinare in termen de 25 zile de la comunicarea cererii de chemare in judecata?.

Momentul depunerii intampinarii difera in prezent, fata de data de 1 septembrie, cand va intra in vigoare noul Cod de procedura civila.
Astfel, paratul va avea obligatia sa depuna intampinare in termen de 25 zile de la comunicarea cererii de chemare in judecata, fata de prezent, cand poate depune intampinare cel tarziu cu 5 zile inainte de termenul stabilit pentru judecata.

Sursa:
[ link extern ]

In cazul de fata cererea de chemare in judecata a fost comunicata in data de 03.09.2012, iar expirarea termenului de depunere a intampinarii a fost 28.09.2012. Inseamna ca paratul este decazut din dreptul de a mai depune probe si acte?
Ultima modificare: Miercuri, 17 Octombrie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Lungu Constantin a scris:
Care este termenul pentru depunerea intampinarii dupa legislatia actuala ?

Termenul pentru depunerea întâmpinării este cel scris de dvs. în primul mesaj din acest topic. Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă (NCPC) şi Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 urmează să intre în vigoare la 01.02.2013.
www.avocatnet.ro/content/for...
Legislatia mentionata e dvs inca nu a intrat in vigoare.
gerberga a scris:

Nu exista o sanctiune in cazul nedepunerii intampinarii cu 5 zile inaintea termenului de judecata. Nu mai opereaza sanctiunea decaderii, conform actualei legislatii.


Da, conform legislatiei actuale nu mai intervine o decadere efectiva daca procesul se desfasoara intre persoane care nu au calificare juridica ( in sensul ca nu stiu sa se apere singure fara avocat).
Numai in privinta exceptiilor poate exista o problema, nu insa si in ceea ce priveste apararile de fond.
Probele si apararile de fond raman neafectate din punct de vedere juridic.
Exceptiile nu le pot invoca decat profesionistii in drept ( avocatii) nu si partea care nu are pregatire juridica si nici macar nu are cunostiinta despre notiune de exceptie in cadrul procesului civil.
Cine nu face facultatea de drept sau nu a fost nici macar student este strain total de aceasta notiune de drept.

Alte discuții în legătură

Care sunt exceptiile de ordine publica? ddianna ddianna Buna ziua, Nedepunerea intampinarii in termenul prevazut de lege atrage decaderea paratului de a mai putea propune probe si de a invoca exceptii in afara ... (vezi toată discuția)
Intampinare depusa dupa expirarea termenului Adrianz3 Adrianz3 Ce se poate intampla daca intampinarea este depusa dupa expirarea termenului? Inafara de sanctiunea decaderii din dreptul de a mai depune probe si de a invoca ... (vezi toată discuția)
Termen depasit pentru intampinare dorel13 dorel13 Daca a trecut termenul de depunere al unei intampinari la o chemare in judecata, mai pot sa depun acea intampinare sau macar sa propun proba cu martori in ... (vezi toată discuția)