avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1001 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii timp repaus ore suplimentare
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

timp repaus ore suplimentare

Buna ziua,
va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema.
In societatea unde lucrez sunt salariati care vin sambata la munca si sunt platiti dublu in conformitate cu CCM. ITM-ul a venit in control si a spus ca salariatii care lucreaza in week end, in afara ca sunt platiti regulamentar, trebuie musai sa aiba timp de repaus 2 zile consecutive. Adica daca a venit sambata la munca, trebuie ca duminica si luni sa fie liber. Este ok?..
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 16:19, 17 Octombrie 2012
Da, asa spune Codul muncii:

ART. 137
(1) Repausul sãptãmânal se acordã în douã zile consecutive, de regulã sâmbãta şi duminica.
(2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbãtã şi duminicã ar prejudicia interesul public sau desfãşurarea normalã a activitãţii, repausul sãptãmânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncã aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) În situaţia prevãzutã la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncã sau, dupã caz, prin contractul individual de muncã.
(4) În situaţii de excepţie zilele de repaus sãptãmânal sunt acordate cumulat, dupã o perioadã de activitate continuã ce nu poate depãşi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de muncã şi cu acordul sindicatului sau, dupã caz, al reprezentanţilor salariaţilor.
(5) Salariaţii al cãror repaus sãptãmânal se acordã în condiţiile alin. (4) au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
ART. 138
(1) În cazul unor lucrãri urgente, a cãror executare imediatã este necesarã pentru organizarea unor mãsuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru înlãturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalaţiilor sau clãdirilor unitãţii, repausul sãptãmânal poate fi suspendat pentru personalul necesar în vederea executãrii acestor lucrãri.
(2) Salariaţii al cãror repaus sãptãmânal a fost suspendat în condiţiile alin. (1) au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repausul saptamanal eleodor-popescu eleodor-popescu Buna ziua. Salariatii lucreaza sambata 8 ore. Repausul saptamanal l-am acordat duminica si luni. In situatia cand lunea este in luna urmatoare ( ex.martie ... (vezi toată discuția)
Recuperare ore suplimentare stromelectro stromelectro Buna ziua In societatea unde lucrez o parte din personal lucreaza sambata , Recuperarea acestei zile se face de regula vinerea sau lunea Cei de la ITM ... (vezi toată discuția)
Intrebare MutiuViorel MutiuViorel Sunt preot si lucrez intr-o institutie de stat . Lucrez 8 ore sambata, lucrez 8 ore duminica si as vrea sa stiu cate zile ( ore) mai trebuie sa lucrez in ... (vezi toată discuția)