avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1012 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... reclamatie ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

reclamatie ITM

Buna ziua. In urma cu 8 luni de zile m-i s-a propus sa lucrez in functia de secretar la scoala din comuna unde locuiesc si am acceptat. De la inceput am vazut ca este ceva dubios pentru ca nu m-i sa dat sa semnez nici un contract de munca, iar acum dupa 8 luni de zile cand m-am hotarat sa imi dau demisia am aflat de la directorul scolii cum ca eu nu am avut contract de munca si am lucrat la negru. Directorul scolii refuza cu vehementa sa imi elibereze actele pa care ar trebui sa le dat unui angajat care ii pleaca din scoala. In cazul meu ce este de facut? Cum mai pot eu acum dupa 8 luni de zile sa demonstrez ca am lucrat in tot acest timp daca eu nu am avut contract de munca? Pot face reclamatie la ITM?Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:43, 29 Ianuarie 2013
Puteti sesiza acest aspect la ITM dar exista posibilitatea sa fiti si dvs. sanctionata pentru munca fara forme legale, conform Codului muncii:

Art. 260. - (1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;


Nu inteleg, fiind institutie bugetara cum v-au platit salariul?
Puteti sesiza ITM-ul si/sau Inspectia Muncii-for superior acestuia ... in principiu, acestia din urma fac controale la institutiile publice.
De asemenea, puteti sesiza Corpul de Control al Ministerului Educatiei ...
Am fost trecuta doar in statul de plata mai precis in Edusal iar Edusalul cu Revisalul nu au legatura, am avut o norma intreaga si asa m-au declarat la inspectorat. Cum m-au putea sanctiona si pe mine din moment ce eu nu am stiut ca lucrez fara carte de munca ? Am mers pe incredere, mi-au spus ca am contract de munca doar ca nu a avut timp sa imi dea si mie o copie.
1. Trebuia sa semnati contractul individual de munca (CIM) in doua exemplare, din care unul sa-l primiti dvs., inainte de prima zi de munca.

2. Asadar scuza ca nu ati stiut ca nu aveti CIM nu tine.

3. Dar puteti sa dati in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul, pentru a vi se intocmi CIM si a vi se recunoaste vechimea in munca pentru acea perioada.
culceaotilia

Edusal-ul este un program de salarizare ... REVISAL-ul este registrul de evidenta al salariatilor care de la 01.01.2007 este obligatoriu atat pentru sectorul privat , cat si pentru sectorul bugetar - personalul contractual.

Legea prevede sanctionarea ambelor parti .. nu face nicio referire daca salariatul a avut cunostinta sau nu ca i s-a intocmit c.i.m.

Alte discuții în legătură

Ce se poate face? Gabriel Alexandru Gabriel Alexandru M-am angajat pe 5 septembrie la o firma si cand am cerut contract mi s-a comunicat ca mai bine asteptam o luna ca sa vedem cum ne intelegem si sa nu facem ... (vezi toată discuția)
Distanta mare fata de locul de munca COSTI76 COSTI76 Acum cateva zile mi-a venit rau la locul de munca din cauza caldurii(lipsa apei si a unui minim loc cu umbra) si niste persoane au sunat la 112.Am stat circa ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla daca nu semnez pontajul? crissty15 crissty15 Am revenit cu o parte din subiectul cu sarbatorile legale si anume cea referitoare la pontaj si anume daca refuz sa ma semnez in datele pe care mi le dau ei, ... (vezi toată discuția)