avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce se poate face?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce se poate face?

M-am angajat pe 5 septembrie la o firma si cand am cerut contract mi s-a comunicat ca mai bine asteptam o luna ca sa vedem cum ne intelegem si sa nu facem contract degeaba. Ca sa nu il supar pe angajator si sa risc pierderea locului respectiv de munca, am acceptat. Pe data de 30 septembrie a fost zi de salariu dar nu a platit pentru ca a zis ca ce muncim luna respectiva, se plateste in urmatoarea luna. Am reusit sa trec si peste asta. Pe data de 9 septembrie m-a anuntat sa nu mai vin la munca, si banii nu i-a dat nici pana acum, 31 octombrie. Se poate face ceva?
Cel mai recent răspuns: Gabriel Alexandru , utilizator 17:51, 31 Octombrie 2016
In aceste conditii, puteti sesiza ITM-ul/Inpectia Muncii.

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate la sediul institutiei
Ultima modificare: Luni, 31 Octombrie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Din cate am inteles, ITM se duce la firma, face controale, poate da amenzi, dar nu poate obliga angajatorul sa plateasca salariul. Eu nu vreau sa fac rau de dragul de a face rau sau pentru a ma razbuna. Vreau sa mi se plateasca salariul.
Voi incerca si asa avand in vedere ca nu e greu sa scriu un mail. Multumesc!
Discutati amiabil cu fostul angajator si ii "atrageti" atentia ca nedeclararea contractului de munca la ITM conform legii (cel tarziu cu o ai anterior inceperii activitatii) constituie contraventie care va fi sanctionata de ITM cu o amenda substantial mai mare decat salariul pe care vi-l datoreaza.
Gabriel Alexandru a scris:

Din cate am inteles, ITM se duce la firma, face controale, poate da amenzi, dar nu poate obliga angajatorul sa plateasca salariul. ....



Intr-adevar, ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

Alte discuții în legătură

Perioada de proba se plateste? gargamella gargamella buna ziua -am lucrat intr-un bar 3 zile -la inceput patroana mi-a zis k o sa ma angajeze cu c.i.m si mi-a cerut sa perfectez cele necesarii angajarii -dupa ... (vezi toată discuția)
Nu am primit contract individual de munca Radionaiv Radionaiv Buna ziua, m-am angajat în septembrie 2019 la un Hostel si intr-un interval de peste 3 luni nu am primit niciun contract de munca, mi s-a zis ca sunt in ... (vezi toată discuția)
Buna seara,am lucrat 12 zile la o patiserie inca de prima zi ... Adriana ioana Adriana ioana Buna seara,am lucrat 12 zile la o patiserie inca de prima zi mi s.a spus ca am deja contract de munca dar eu nu am semnat nimic si nici nu am vazut acel ... (vezi toată discuția)