avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Despre reabilitare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Despre reabilitare

Buna ziua!Sotul meu a fost condamnat in 2006 la doi ani cu executare din care a facut un an si patru luni iar in februarie 2008 a fost eliberat.Acum vrea sa se angajeze si are nevoie de cazierul judiciar "curat".As vrea sa stiu daca poate face demersurile pentru reabilitare,care ar fi acestea,cat ar costa si cam cat ar dura?Sau daca,inca nu poate face aceste demersuri cam cand ar putea sa le inceapa,dupa cat timp de la condamnare?Am nevoie de raspuns urgent!Va multumesc anticipat!!!
Cel mai recent răspuns: Stefan Bicov , Avocat 18:03, 17 Octombrie 2012
Codul penal:
ART. 135
Reabilitarea judecătorească
Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanţa judecătorească:
a) în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de un an până la 5 ani, după trecerea unui termen de 4 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate;

ART. 136
Calculul termenului de reabilitare
Termenele prevăzute în art. 134 şi 135 se socotesc de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.

ART. 137
Condiţiile reabilitării judecătoreşti
Cererea de reabilitare judecătorească se admite dacă cel condamnat întruneşte următoarele condiţii:
a) nu a suferit o nouă condamnare în intervalul prevăzut în art. 135;
b) îşi are asigurată existenţa prin muncă sau prin alte mijloace oneste, precum şi în cazul când are vârsta de a fi pensionat sau este incapabil de muncă;
c) a avut o bună conduită;
d) a achitat în întregime cheltuielile de judecată şi despăgubirile civile la plata cărora a fost obligat, afară de cazul când partea vătămată a renunţat la despăgubiri, sau când instanţa constată că cel condamnat şi-a îndeplinit în mod regulat obligaţiile privitoare la dispoziţiile civile din hotărârea de condamnare.
Când instanţa constată că nu este îndeplinită condiţia de la lit. d), dar aceasta nu se datoreşte relei-voinţe a condamnatului, poate dispune reabilitarea.


Ultima modificare: Miercuri, 17 Octombrie 2012
Lăzăruţiu Lucian, Avocat
La sfarsitul anului 2013 puteti solicita reabilitarea.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Octombrie 2012
Stefan Bicov, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cazierul judiciar madalinnt madalinnt Buna ziua.Imi puteti spune cand voi putea avea cazierul curat?Cand pot face reabilitarea?Am avut o condamnare de 3 ani,din care am executat 2 pt buna ... (vezi toată discuția)
Drept penal, cazier "curat" George_m_45 George_m_45 in anul 2008 am terminat de executat o pedeapsa de 2 ani pentru o infractiune economica. dupa cat timp o sa am cazier curat, sau ce trebuie sa fac pentru ... (vezi toată discuția)
Reabilitare mustata191 mustata191 am executat 9 ani dintro condamnare de 12 ani/ mam eliberat an 2006 /15 august (vezi toată discuția)