1) Recunoasterea de paternitate intervine in situatia copilului din afara casatoriei:
Totalitatea atributelor si calitatilor unor persoane, izvorate din apartenenta acesteia la o familie, cum sunt calitatea de copil, de sot, de divortat etc.,Reprezinta orice scriere care materializeaza pe hartie un act juridic, precum si orice obiect material care incorporeaza un asemenea act. Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti. Persoana fizica in virsta de pana la 18 ani. Persoana care a implinit varsta de 18 ani.Ascendenti de gradul I ai unei persoane, tatal si mama, fata de care aceasta are stabilita filiatia din casatorie sau din afara casatoriei, parinti firesti, ori ca urmare a infierii.Prevazute in cap. I, t. III, C. proc. pen., partea generala, mijloace prin care se constata elementele de fapt ce pot servi ca probaSunt acele mijloace prin care se constata elementele de fapt ce pot servi ca proba, inscrisurile, depozitiile martorilor, marturisirea, cercetarea la fata locului si expertiza. Dovada pe care o poate face cel chemat sa raspunda pentru insulta sau calomnie, in scopul de a stabili adevarul afirmatiei sau imputarii facute si a inlatura astfel caracterul penal al faptei.Legaturta juridica intre copil si tata izvorand din descendenta naturala sau din infiere.Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice Persoana fizica in virsta de pana la 18 ani. - recunoasterea voluntara, se face prin declaratie la serviciul de stare civila sau prin act inscris in fata unui notar public sau prin testament.
- recunoasterea fortata, actiunea in justitie pentru stabilirea paternitatii din afara casatoriei se va inainta de catre copilul minor sau major prin mama sa impotriva pretinsului tata.
Instanta va cita Autoritatea Tutelara, dar numai dupa ce a stabilit filiatia fata de ambii parinti si daca se pune problema incredintarii copilului si a stabilirii contributiei parintilor la cheltuielile ce pot aparea.
Termenul legal este mai mare decat in cazul tagaduirii paternitatii, fiind de 1 an de zile de la nasterea copilului.
Ca mijloace de proba se admit toate mijloacele de proba legale, iar in plus pot fi admise:
- proba serologica a sangelui,
- proba antropologica (pigmentul pielii, conformatia oaselor, etc),
- proba dactiloscopica (amprentele),
- proba ADN
Proba antropologica si proba dactiloscopica reprezinta simple indicatii care vin sa completeze mijloacele legale de proba .
Unul din efectele principale al recunoasterii de paternitate este acela al stabilirii pensiei de intretinere al copilului minor.
De asemenea, recunoasterea paternitatii are efecte si in cadrul raporturilor succesorale.
2) + 3) + 4) in raza teritoriului unde isi are resedinta minorul, respectiv mama copilului
Consilier juridic V. Ioana-Iulica
din cele relatate de dvs , reiese ca tatal nu a recunoscut copilul....
Daca , intr-un final fericit , il va recunoaste de buna voie , va veti adresa intantei de judecata , in speta judecatoriei in a carei raza teritoriala domiclieaza paratul/reclamantul (e o competenta teritoriala alternativa ) , cu o actiunea avand ca obiect calcularea cuantumului pensiei de intretinere.
Daca va manifesta o opozitie in a -l recunoaste pe minor , actiunea privind stabilirea paternitatii copilului din afara casatoriei (asa reiese din relatarea dvs) se poate introduce in termen de 1 an de la nasterea copilului , de catre mama , sau in termen de 1 an de la data incetarii convietuirii /intretinerii oferite de tata.
Exista sanse ca situatia de fapt sa fie reglementata legal , daca nu veti ramane in pasivitate si veti intreprinde demersurile necesare.
Succes.