avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dreptul la paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dreptul la paternitate

Situatia este in felul urmator : minor in varsta de 1 an si 10 luni, nascut din parinti necasatoriti, cetatenie romana, stabilit in Franta. Pe certificatul de nastere in dreptul tatalui nu este trecut nimeni decat bara. In momentul de fata parintii copilului sunt despartiti iar tatal vrea sa isi recunoasca copilul insa mama ii refuza acest drept deoarece pana la varsta de 3 ani, mama primeste un venit social din partea statului francez.

Pornind de la premiza ca cel mic are cetatenie romana la fel ca mama sa, atunci normal ar fi ca procesul de stabilire a filiatiunii fata de tata sa se desfasoara conform legislatiei romane,nu? Intrebarile mele sunt urmatoarele:

1. Pana la ce varsta a copilului tatal are dreptul sa il recunoasca sau sa inainteze proces pentru stabilirea filiatiunii ( implicand si testul de paternitate) ?

2. Procesul se va inainta in tara in care paratul este stabilit sau cea in care are cetatenie?

3. Testul de paternitate unde trebuie facut in tara sau in Franta ?

4. Carei instantei judecatoresti va trebui sa se adreseze reclamantul- tatal copilul ( in judetul de care apartin ambii parinti-Dolj)?

1) Recunoasterea de paternitate intervine in situatia copilului din afara casatoriei:
Totalitatea atributelor si calitatilor unor persoane, izvorate din apartenenta acesteia la o familie, cum sunt calitatea de copil, de sot, de divortat etc.,Reprezinta orice scriere care materializeaza pe hartie un act juridic, precum si orice obiect material care incorporeaza un asemenea act. Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti. Persoana fizica in virsta de pana la 18 ani. Persoana care a implinit varsta de 18 ani.Ascendenti de gradul I ai unei persoane, tatal si mama, fata de care aceasta are stabilita filiatia din casatorie sau din afara casatoriei, parinti firesti, ori ca urmare a infierii.Prevazute in cap. I, t. III, C. proc. pen., partea generala, mijloace prin care se constata elementele de fapt ce pot servi ca probaSunt acele mijloace prin care se constata elementele de fapt ce pot servi ca proba, inscrisurile, depozitiile martorilor, marturisirea, cercetarea la fata locului si expertiza. Dovada pe care o poate face cel chemat sa raspunda pentru insulta sau calomnie, in scopul de a stabili adevarul afirmatiei sau imputarii facute si a inlatura astfel caracterul penal al faptei.Legaturta juridica intre copil si tata izvorand din descendenta naturala sau din infiere.Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice Persoana fizica in virsta de pana la 18 ani. - recunoasterea voluntara, se face prin declaratie la serviciul de stare civila sau prin act inscris in fata unui notar public sau prin testament.
- recunoasterea fortata, actiunea in justitie pentru stabilirea paternitatii din afara casatoriei se va inainta de catre copilul minor sau major prin mama sa impotriva pretinsului tata.
Instanta va cita Autoritatea Tutelara, dar numai dupa ce a stabilit filiatia fata de ambii parinti si daca se pune problema incredintarii copilului si a stabilirii contributiei parintilor la cheltuielile ce pot aparea.
Termenul legal este mai mare decat in cazul tagaduirii paternitatii, fiind de 1 an de zile de la nasterea copilului.
Ca mijloace de proba se admit toate mijloacele de proba legale, iar in plus pot fi admise:
- proba serologica a sangelui,
- proba antropologica (pigmentul pielii, conformatia oaselor, etc),
- proba dactiloscopica (amprentele),
- proba ADN
Proba antropologica si proba dactiloscopica reprezinta simple indicatii care vin sa completeze mijloacele legale de proba .
Unul din efectele principale al recunoasterii de paternitate este acela al stabilirii pensiei de intretinere al copilului minor.
De asemenea, recunoasterea paternitatii are efecte si in cadrul raporturilor succesorale.
2) + 3) + 4) in raza teritoriului unde isi are resedinta minorul, respectiv mama copilului


Consilier juridic V. Ioana-Iulica
din cele relatate de dvs , reiese ca tatal nu a recunoscut copilul....

Daca , intr-un final fericit , il va recunoaste de buna voie , va veti adresa intantei de judecata , in speta judecatoriei in a carei raza teritoriala domiclieaza paratul/reclamantul (e o competenta teritoriala alternativa ) , cu o actiunea avand ca obiect calcularea cuantumului pensiei de intretinere.


Daca va manifesta o opozitie in a -l recunoaste pe minor , actiunea privind stabilirea paternitatii copilului din afara casatoriei (asa reiese din relatarea dvs) se poate introduce in termen de 1 an de la nasterea copilului , de catre mama , sau in termen de 1 an de la data incetarii convietuirii /intretinerii oferite de tata.

Exista sanse ca situatia de fapt sa fie reglementata legal , daca nu veti ramane in pasivitate si veti intreprinde demersurile necesare.


Succes.
Ultima modificare: Joi, 2 Aprilie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Daca acel copil e inregistrat la starea civila in Romania, mergeti acolo si dati o declaratie in fata ofiterului cum ca dv. sunteti tatal. Atat si ajunge.
Daca nu, procedura in strainatate...
Succes!
Rectific ....si imi cer scuze pt neatentie , recunoasterea poate opera oricand , printr-o declaratie la starea civila ,(chiar prin testament) :O:((

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoasterea copilului si modificarea certificatului de nastere ContSters76364 ContSters76364 Buna ziua Am un copil in varsta de 3 anisori, sanatos si voinic. Cand l-am nascut nu a fost recunoscut de tata, pe certificatul de nastere fiind trecuta ... (vezi toată discuția)
Stabilirea filiatiei prin hotarare judecatoreasca Valentin Iftimiu Valentin Iftimiu Sa va explic problema sioate ma ajuta cineva. El si ea s-au cunoscut in Israel, unde au conceput un copil. El e roman, ea moldoveanca. pe certificatul de ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea copilului carmesita carmesita Buna seara, ma numesc carmen si am o curiozitate. Se poate recunoaste un copil fata prezenta si consimtamantul tatalui de recunoastere? (vezi toată discuția)